Bolu İl Sağlık Müdürlüğü İzzet Baysal Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Dt. Suat Can, hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığının korunması adına önemli tavsiyelerde bulundu. Can, hamilelerin diş sağlığı için düzenli kontrollerini ihmal etmemeleri gerektiğini vurguladı.
Anne adaylarının bulantı ve kusma refleksleri nedeniyle ağız içi asidik ortamın arttığına dikkat çeken Can, bu durumun diş çürümelerine yol açabileceğini belirtti. Bu nedenle gebelerin günde en az iki kez dişlerini fırçalamaları ve bol bol gargara yapmaları gerektiğini söyledi.
“GÜNDE EN AZ İKİ DEFA DİŞ FIRÇALASINLAR”
Can, hamilelikte ağız ve diş sağlığının korunması adına önerilerde bulunarak; “Hamileliğin ilk üç yani bebeğin organlarının geliştiği süreçte annenin bulantı refleksi oldukça fazla oluyor. Kusma refleksi ile ağız içi asidik ortama kaydığından dişler çürümeye daha meyilli hale geliyor. Gebelerin aşerme dediğimiz durumları ve karbonhidrata yönelmelerinden dolayı çürüklerin görülmesi artıyor. Biz gebelerime bu dönemlerde gargara yapmalarını günde en az iki defa dişlerini fırçalamalarını öneriyoruz” şeklinde konuştu.
“BOL BOL GARGARA YAPMALARINI TAVSİYE EDİYORUM”
Gebelik döneminde yaşanan bulantı sebebiyle dişlerin nasıl fırçalanması gerektiğine dair de bilgi veren Suat Can; “Anne adaylarımızın bulantı refleksinin olmasına rağmen diş fırçalamayı bırakmasını kesinlikle istemiyorum Eğer çok fazla bulantı refleksi varsa elektronik fırçaya yönelebilirler. Onun haricinde macunları yarım su bardağına koyup çalkalayıp gargara yapabilirler. Bunlarında haricinde daha da zorlanıyorlarsa, su ile bol bol gargara yapmalarını tavsiye ediyorum” dedi.
HAMİLELİKTE SAĞLIKLI DİŞLER İÇİN NASIL BESLENMELİ?
Dt. Suat Can, hamilelik sürecinde sağlıklı dişlere sahip olmak için doğru beslenmenin önemine işaret ederek; “Çok fazla karbon tüketmemeleri gerekiyor. Her yemekten yarım saat sonrasında ve öncesinde ağız gargarası mutlaka yapmaları gerekiyor. Çünkü genelde şekere daha çok yönelim oluyor anne adaylarında. Asit ortamını minimize etmeleri gerekiyor. Dış fırçalamayı bırakmamaları gerekiyor. Genelde gebelerimizde en çok bizim gördüğümüz, diş eti kanamaları çok fazla oluyor. Kanama oldukça da diş fırçalamayı bırakmak istiyorlar. Asla bırakmamaları gerekiyor. Çünkü diş etlerindeki bakteriyel oluşumlar aynı zamanda erken doğum riskini, düşük ağırlıklı doğumu tetikliyor. O yüzden fırçalamayı bırakmamaları gerektiğini ve 6 ayda bir rutin kontrollere öncesinde ve sonrasında gelmelerini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
HAMİLELİKTE DİŞ TEDAVİSİ NE ZAMAN YAPILIR?
Hamilelerin diş tedavilerinin acil durumlarda yapılabileceğinin altını çizen Suat Can; “Eğer gerekliyse tabi ki de kadın doğum uzmanıyla kontrollü bir şekilde ilaçlarını kullandırabiliyoruz. Bizim önceliğimiz tabi ki ilaç kullanmamak. İlaç kullanma seviyesine gelmemek. Planlı gebeliklere yönelmek ama gerekliyse ve acil durumlarda olduysa eğer diş tedavileri de yapıyoruz. İlaç kullanımını da tavsiye ediyoruz” diye konuştu.
BEBEK ANNENİN DİŞLERİNİ ÇÜRÜTÜR MÜ?
Hamilelik sırasında bebek kendisi için gerekli olan kalsiyumu anneden alır düşüncesinin doğru yanıtını veren Suat Can; “Anne adaylarını genelde, işte annenin tırnağında, saçında, dişinden mineraller çekildiğini, kalsiyum çekildiğini. Buna bağlı diş kayıplarının olduğunu söylüyorlar. Bu aslında anti tesadüf bir konu ama şöyle bir diş çürümesi artabiliyor. Annenin kusma refleksi artıyor ve asidik ortama geçiyor, gıda alışkanlıkları değişiyor, bulantı refleksine bağlı diş fırçalamadan kaçınıyor, Diş eti kanamaların bağlı fırçalamadan kaçınıyor, ihmal ediyor ve çürükleri artabiliyor. Tabi bunun başka bir nedeni de annenin hormonel düzenleri değişiyor. Mukoza yapısında bakteriyel yapılar artıyor. Bunlarda tabi çürük sayısını artırıyor. Âmâ kesinlikle anne bebekten kalsiyum çeker gibi düşünce tamamen yanlış” açıklamasında bulundu.
“TEDAVİLERİNİ YAPTIRIP SONRA GEBELİK PLANLAYABİLİYORLAR”
Can, günümüz koşullarında planlı gebeliklerin artmasıyla birlikte öncelikli olarak ağız ve diş sağlığı açısından kontrollerin yaptırıldığını ifade ederek; “Anne adaylarımız anne adayı olmadan önce bize gelip muayenelerini oluyorlar. Tedavilerini yaptırıp sonra gebelik planlayabiliyorlar. Gebelik sürecine geldiğimizde diş etlerinde tümörler oluşabiliyor. Tümör dediğimiz şey, kesinlikle kötü huylu veya kanserden bahsetmiyorum. Bir diş eti dokusunun büyümesinden bahsediyorum. Diş eti dokusunun büyümesine bağlı olarak kanamalar olabiliyor. Bundan dolayı fırçalamayı aksatmamaları gerekiyor. Gargarayı aksatmamaları gerekiyor. Gerekiyorsa da eğer tedavide gerekiyorsa, ertelenmeyecek durumdaysa acil müdahaleler yapabiliyoruz” dedi.
HAMİLELER DİŞ RÖNTGENİ ÇEKTİREBİLİR Mİ?
Anne karnındaki bebeğin diş röntgen filminden dolayı zarar görme ihtimalinin düşüklüğünden bahseden Can; “Onun haricinde ilk 3 aylık dönem geçtikten sonra son 3 aylık dönem gelmeden önce 3 ile 6 ay arasındaki dönemlerde de tedavilerini yapabiliyoruz. Tabi tedaviler sırasında röntgen ihtiyacı olabiliyor. Anestezi kullanımı gerekebiliyor. Biz gerekli olmadığı sürece röntgen kullanmıyoruz. Bunlar çok düşük dozlardadır. Koruyucu ekipmanlarımızla beraber röntgen çekimi yapabiliyoruz.” Şeklinde konuştu.