Asrın İş Adamları Derneği (ASRİAD) Bolu Şube Başkanı Kadir Biçer, Asrın İşadamları Derneği (ASRİAD) Bolu Şubesince yayımlanan "Bolu Yüzyılı İçin Vizyon Manifestosu"nda yeni organize sanayi bölgesi, turizm ve kültür konularında önerilere yer verdi. Biçer, “Şuandaki Organize Sanayinin 13 katı büyüklüğünde olacak bir Organize Sanayi. Tamamına yakını kamu arazisi. Yani kamulaştırma yapılmayacak. Vatandaşla karşı karşıya gelinmeyecek bir arazi” dedi.
ASRİAD Bolu Şube Başkanı Biçer, şuan ki Organize Sanayinin yetmediğini, yatırım yapmak isteyen, işlerini büyütmek isteyen kişilerin alan bulamadığını belirterek, yeni Organize Sanayi alanıyla ilgili proje yaptıklarını ve şuan ki Organize Sanayi alanın 13 kat büyüklüğünde olduğunu vurgulayarak, herkesin Bolu Yüzyılı projesine destek vermesi gerektiğini belirtti.
“KALKINMANIN ANAHTARI SANAYİDİR”
ASRİAD Başkanı Biçer, Bolulu sanayicilerin Organize Sanayi alanında yer bulamadıklarından dolayı farklı illerde arayışa girdiklerini aktararak, “Bolu’ya gelmek isteyen nitelikli sanayi yatırımcılarının da Bolu’da yer bulamadıkları için gelemediklerini fark ettik. Bildiğimiz üzere kalkınmanın temelinde sanayi başlar. Sanayi zincirleme olarak ekonomik, sosyolojik, eğitim, sağlık gibi bütün alanların gelişmesini sağlar. Öncelikle kalkınmanın anahtarı sanayidir. Yıllar boyunca bizde Bolu’da sadece turizme ve tarıma odaklandık. Sanayiyi geri plana attık. Biz bunun farkına vardık. Ne tarımda ne de turizmde iyi bir noktaya gelemedik Bolu olarak. Biz bu eksikliği gördük. Başka görenlerde vardır ama biz bu eksikliği tamamlamak adına projeler üretmek ve bunu da takipçisi olmak adına ASRIN İşadamları Derneği olarak, Bolu’nun kısa vadeli planlarla değil de 100 yıllık planını yaparak bir vizyon ortaya koyması gerektiğini düşündük. Bunu da sayın Valimizle paylaştık. Sayın Valimizde bunu çok önemsiyor. Bununla ilgili çalışmalar yapıyor. Milletvekillerimizle de paylaştık. Projemizi onlarda önemsiyorlar. Ticaret Odası başkanımızla da paylaştık. Kendisi de bu projenin takipçisi. Bütün paydaşların ortak hareket ederek, Bolu Yüzyılı projesini sahiplenerek tamamlanması için elimizden geleni yapmaya gayret edeceğiz.” dedi.
“BOLU KİŞİSEL ÇEKİŞMELERE KURBAN EDİLMEMELİ”
Bolu’nun kişisel çekişmelere kurban edilmemesi gerektiğinin altını çizen Başkan Biçer, “Bolu Türkiye’nin nüfus yoğunluğunun ortasında bir şehir. Yaklaşık 31 Milyon nüfusa etki eden bir şehir. Özellikle iki büyük metropolün arasında olması Bolu’nun önemini ortaya koyuyor. Bolu’nun kişisel çekişmelere kurban edilmemesi için kolektif hareket edilmesi gerekiyor. Kamu kurum kuruluşları, siyasiler, sivil toplum kuruluşları, vatandaşların hep beraber hareket ederek Bolu’yu kalkındırmak için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Siyasilerimizden ve kamu kurumlarından ‘olmaz’ kelimesini duymak istemiyoruz. Bir yere gittiğimiz zaman, proje sunduğumuz zaman ‘olmaz’ deniliyor. Biz olmazların karşısında, nasıl olabilir? Bunun mücadelesini vermek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“BOLU EKONOMİSİNE KATKISI 4 MİLYAR 770 MİLYON DOLAR”
Başkan Biçer, Bolu Yüzyılı projesinin gerçekleşmesi durumunda Türkiye ve Bolu ekonomisine katkısının milyar dolarlar olduğunu vurgulayarak, “Acil olarak bir Organize Sanayiye ihtiyacımız var. Şuandaki mevcut organize sanayi alanımız dolu. Kiralık fabrika binasında şuanda yok bildiğim kadarıyla. Bir iki tane satılık fabrika binası var. Onlarda değerinin iki üç katını istiyorlar. Yatırım yapmak isteyen, işini büyütmek isteyen arkadaşlarımız var. Maalesef şuanda bin metre kare kapalı alan bile bulamadıklarını tespit ettik. Bununla da ilgili hızlı bir şekilde çözüm olacağını düşündüğümüz bir sanayi alanı tespit ettik. Arkadaşlarımızla birlikte çalışmalarımızı yaptık. Bolu’nun yüzyıllık Organize Sanayi ihtiyacını karşılayacak bir alan üzerinde çalışıyoruz. Şuandaki Organize Sanayinin 13 katı büyüklüğünde olacak bir Organize Sanayi. Tamamına yakını kamu arazisi. Yani kamulaştırma yapılmayacak. Vatandaşla karşı karşıya gelinmeyecek bir arazi. Burası tarım arazisi de değil. Atıl vaziyette duran bir arazi. Biz bu araziyi tespit ettik. Bu arazinin üzerinde sektörlere göre Organize Sanayi planlamasında çalışmalarını yaptık. Bolu ekonomisine olacak katkısını analize ettik. Sanayi alanında direk olarak istihdam edilecek kişi sayısı 61 bin kişi. Dolaylı olarak istihdam edilecek kişi 94 bin 500 kişi. Türkiye ve Bolu ekonomisine de katkısı toplamda 4 Milyar 770 milyon dolar. Bu büyük bir rakam. Biz bu proje bilgilerini Valimiz başta olmak üzere siyasilerimizle de paylaştık. Bunun takipçisi olmalarını istedik. Bolu’da yaşayan herkesin bu projeye sahip çıkması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.
“SANAYİYİ PLANLAMAZSANIZ, ORGANİZE ETMEZSENİZ ÇARPIK SANAYİLEŞME OLUR”
Bolu Yüzyılı projesi ile Yeni Organize Sanayi kurulursa tarım arazilerinin yok olmayacağını söyleyerek, “Sanayiyi planlamazsanız, organize etmezseniz çarpık sanayileşme olur. Gebze’de Tuzla’da orada yaşanan çarpık sanayileşme Bolu’da da olur. Şehir trafiği felç olur. Çevre kirliliği olur. Turizm kentine yakışmayacak bir şehir olur. Organize Sanayi dediğimizde insanların aklına tarım arazilerini yok edecekler. O yüzden hemen olmaz diyorlar. Bolu tarım yapılması gereken bir yer ama tarımı da nitelikli hale getirmeliyiz. Adamlar topraksız tarım yapıyor. Daha çok katma değer elde ediyor. Tarım arazileri yok olmayacak. Bundan kimsenin korkusu olmasın. Bolu’nun en büyük eksikliklerinden bir tanesi de istişare edilmemesi. Bolu’da genel anlamda sıkıntı herkes bir tarafa çekiyor. Herkes kendi şahsi menfaatleri için Bolu’nun menfaatlerini bir tarafa bırakıyor. Bir araya gelmiyor. Bolu öznesinde buluşamadığımız içinde Bolu şuanda 180 bin nüfuslu İstanbul’un küçük bir mahallesi kadar bir güce sahip.” dedi.
“TAŞ OCAKLARI ÇALIŞMAYA DA DEVAM EDECEK”
Yeni Organize Sanayinin Çaydurt bölgesinde Taş Ocaklarının orada olduğunu aktararak, “Bölge olarak Çaydurt bölgesinde Taş Ocakları var. Orman Taş Ocaklarına kiraya vermiş. Orman vasfında değil aslında burası. Taş Ocakları olarak kullanılıyor. Taş Ocakları orada çalışıyor. Hafriyatını alıyor. Açılan alanlarda Organize Sanayi etap etap yapılacağı için açılan alana bir güvenlik bandı koyarak, ilk etabı açacağız. Taş Ocakları çalışmaya da devam edecek. Taş Ocakları açıldıkça Organize sanayi etapları açılmaya devam edecek. Taş Ocaklarını işleten arkadaşlara da bir zararı olmayacak.” İfadelerini kullandı.