Bolu Valisi Erkan Kılıç, başkanlığında, havza ölçekli yönetim planları, su verimliliği il planları ile içme kullanma suyu güvenliği planlarının hazırlanmasına katkıda bulunmak, su kaynaklarının korunması ve etkin yönetimine yönelik uygulamaların izlenmesi ve değerlendirilmesi çalışmalarını yürütmek üzere Bolu İl Su Kurulu Toplantısı yapıldı.
Bolu Valiliği Abant Toplantı salonundaki toplantıya Bolu Valisi Erkan Kılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Mahir Özcan, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sektör temsilcileri ve ilgililer birim amirleri katıldı.
Bolu’nun su kaynaklarının etkin yönetimi ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına ilişkin tespitleri yaparak, gerekli çalışmaları takip etmek maksadıyla teşekkül ettirilmiş olan İl Su Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, şehrin su kaynaklarının mevcut durumu değerlendirilerek, geleceğe yönelik stratejiler ve planlamalar ele alındı.
“BU DEĞERLDİ HAZİNEYİ KORUMALIYIZ”
Toplantıda kısa bir değerlendirmede bulunan Bolu Valisi Erkan Kılıç, “Bolu’da yaşayanlar olarak Cenab-ı Allah'ın vermiş olduğu doğayı bu değerli hazineyi hep beraber korumamız gerekiyor. Bunun için çaba içerisinde olmamız gerekiyor. Ancak ekonomik faaliyetler dolayısıyla özellikle sanayiyle beraber bilinçsiz kullanımla aynı zamanda bu sularımız olumsuz olarak etkilenmiş durumda” ifadelerini kullandı.
“SU KAYNAKLARINI KALİTE ANLAMINDA EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARTMALIYIZ”
Vali Kılıç, su kaynaklarının kalitesini en üst seviyeye çıkarmak için mücadele edeceklerine vurgu yaparak; “Hem şehir merkezlerinde hem de kırsalda, su kaynaklarımızı özellikle içme sularımızı, su havzalarımızı daha iyi şekilde korumak, kirletenlerle ilgili olarak gerekli tedbirleri almak zorundayız. Bunu hepimiz biliyoruz, farkındayız. Gerekli tedbirleri alıp Bolu’nun su kaynaklarını kalite anlamında en üst seviyeye çıkartmak sorumluluğumuz bulunmakta. Bu sadece bizim için değil, bizim çocuklarımız için, geleceğimiz için, ülkemiz için son derece önemli hayati bir konudur. Burada taviz verilmesi, müsamaha gösterilmesi söz konusu değildir” diye konuştu.
“SU POLİTİKALARININ OLUŞTURULMASI İÇİN YAPI TEŞEKKÜL EDİLDİ”
Oluşturulan planlar hakkında bilgi veren Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Mahir Özcan; Geçen sene yılın sona doğru bir Cumhurbaşkanlığı kararı çıktı. Orada Ulusal Su Kurulu teşkil edildi. Tarım ve Orman Bakanlığının Başkanlığında yaklaşık 11 tane bakanlığımızın temsil edildiği TÜBİTAK, Türkiye İstatistik Kurumu, Belediyeler Birliği, Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanı gibi üst düzey kurumların temsilcilerinin de yer aldığı, özellikle ulusal manada su politikalarının oluşturulması, takip edilmesi gibi en tepe görevi takip edecek şekilde bir yapı teşekkül ettirildi. Bu yapının alt birimlerdeki çalışmalarının yapılabilmesi içinde ülkemizdeki 25 nehir havzasında havza su kurulları aynı şekilde aynı kararname ile kuruldu” dedi.
“BOLU’NUN SU KAYNAKLARI ETKİN KULLANILMALI”
Özcan, Bolu’daki su kaynaklarının verimli şekilde yönetilmesi adına önceliklerinin belirleneceğini dile getiren; “81 ilimizde de il su kurullarının mahalliler başkanlığında kurulması kararlaştırıldı. Bolu ilimizin su kaynaklarının gerek kalite gerekse de miktar yönünden sürdürülebilir ve verimli şekilde yönetilmesine ilişkin planların, programların önceliklerin belirlenmesi noktasında bir toplantı yapacağız. Faydalı olacağını ümit ediyorum” şeklinde konuştu.
“KURUL İKİ YÖNLÜ ÇALIŞACAK”
Bolu’da kurulan kurulun iki yönlü çalışacağının da altını çizen Özcan; “Burada kurul iki yönlü çalışacak. Birincisi, ulusal bazda ulusal su kurulunun ülke gündemine aldığı politikaların yerelde takibinin yapılması noktasında bir görevi var. Diğer taraftan da ulusal su kuruluna yerelde çözülemeyen, havzada çözülme imkanı olmayan mevzuat düzenlemeleri gibi kanuni çalışmalar gibi farklı konularda ulusal su kuruluna ulaşacak tekliflerde yine buradan bu masadan çıkarma imkanımız olacak. Dolayısıyla burada özellikle sektörel bir bazda dediğimiz kentsel su kullanımları, tarımsal su kullanımları, sanayi su kullanımları gibi çevresel su kullanımlarının önceliklendirilmesi, yapılan çalışmaların bizzat takibi. Bundan sonraki çalışmalarında planlanması bu kurulun birinci maddesi olacak” ifadelerine yer verdi.