Bolu Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi’nde görev yapan Acil Tıp Uzmanı Doktor Yakup Kale, sıcak çarpmalarına karşı uyarılarda bulundu.
Özel Haber: Nilay Çelik
Acil Tıp Uzmanı Doktor Yakup Kale, sıcak çarpmasına karşı uyardı. Aşırı sıcaklarda yaşanacak olumsuz durumlara karşı alınması gereken önlemlere değinen Kale, sıcak çarpmasının bireyler üzerindeki belirtileri de anlattı. Sıcak çarpması yaşayan birine nasıl davranması gerektiğinin altını çizdi.
“ÖĞLEN SAATLERİNDE DAHA DİKKATLİ OLUNMASI GEREKİYOR”
Uzman Doktor Yakup Kale, sıcak çarpmasından kaçınmak için alınabilecek önlemlere değinerek, “Temmuz, Ağustos aylarında ülkemizde aşırı sıcaklıklardan dolayı ‘sıcak çarpması’ riski yüksektir. Özellikle yaşlı hastalar, kalp hastaları, çocuklar daha çok sıcak çarpmasına maruz kalma ihtimali var. Bu durumda önlem olarak öncelikle aşırı sıcak hava dalgasının olduğu zamanlarda, özellikle öğlen saatlerinde dışarı çıkmamak gerekiyor. Direk güneş ışığına maruz kalmamak gerekiyor. Kapalı, serin ortamlarda bulunmak, fiziksel aktiviteyi sınırlamak gerekiyor özellikle ağır işlerde çalışanlar, yüksek eforlu sporlar yapanların öğlen saatlerine daha dikkatli olmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.
SICAK ÇARPMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kale, sıcak çarpmasına maruz kalan bireyin belirtilerinden bahsederek, “İnsan vücudu kalp çalıştıkça ısı üreten bir mekanizma bu ısıyı da dışarıya atması gerekiyor ki vücut sıcaklığı belli bir dengede tutulsun. Terleme mekanizması ile vücut sıcaklığı dengede tutulmaya çalışıyor normalde ama aşırı sıcak, nem bu terleme mekanizmasını bozduğu için vücut sıcaklığı yükseliyor ve 40 derecenin üstüne çıktığı zamanda sıcak çarpması dediğimiz durum ortaya çıkabiliyor. Sıcak çarpması biraz geniş bir yelpaze hafiften ağıra doğru gidiyor. Hafif belirtileri kas kramplar olabiliyor, bayılmalar olabiliyor ama eğer 40 derecenin üzerinde bir vücut sıcaklığı artı merkezi sinir sistemi dediğimiz beyin ile alakalı bir semptom varsa biz buna artık sıcak çarpması diyoruz. Bu beyin ile alakalı semptomlar bilinç bulanıklığı olabilir, nöbet geçirebilir hasta, komaya kadar gidebilir. En ağır sıcak çarpması dediğimiz durumun ölüm riski oldukça yüksek” ifadelerini kullandı.
SICAK ÇARPMASI YAŞAYAN BİRİNE NASIL DAVRANILMALI? HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?
Sıcak çarpmasının ortaya çıkması durumunda yapılması gerekenleri belirterek, “Öncelikle hastayı serin bir yere almamız lazım mutlaka. Direk güneş ışığından korumak, gölgelik bir yere almak lazım. Zemin soğuksa zemine yatırılabilir. Üstündeki giysiler çıkarılmalı özellikle sıkı giysiler. Yine soğuk su ile soğutma yapılabilir. Biz hastanede yine damar içi serumlar vererek hastanın sıvı kaybını destekliyoruz. Buzlu suyla soğutmada yapıyoruz. Bu şekilde sıcak çarpmasını tedavi etmeye çalışıyoruz. Durumun ağırlığına göre ek tedaviler de devreye girebiliyor” dedi.
“EN ÇOK YAŞLILAR, ÇOCUKLAR BU DURUMDAN ETKİLENİYOR”
Kale, sıvı alımının çok önemli olduğunun altını çizerek, “Direk güneşe maruz kalmadan da sıcak bir ortamda vücut ısısı çok arttığı için yine sıcak çarpması olabiliyor. Tabii bir de üstüne güneşe maruz kalmak daha da bu durumu ağırlaştırabiliyor. Güneşe maruz kalmamak içinde özellikle öğlen saatlerinde dışarı çıkmamak, çıkılacak ise açık renkli giysiler giymek, şapka kullanmak, mümkünse güneş kremi mutlaka kullanmak gerekiyor güneş çarpmasını engellemek için. En çok yaşlılar, çocuklar bu durumdan etkileniyor. Kalp hastaları, böbrek hastaları sıcak çarpmasına daha çok maruz kalıyor. Önlem olarak sıvı alımı yine çok önemli mutlaka yazın yeterli miktarda sıvı alımı olması lazım yoksa vücut zaten terleyemeyip ısıyı daha da arttıracak ve sıcak çarpmasına maruz kalacak” açıklamasında bulundu.