74,70 santimetre yüksekliğe sahip, ince kristalli beyaz mermerden yapılmış tanrı heykeli, milattan sonra 2’nci yüzyıl Roma Dönemi’ne ait.
“BİR BİRLEŞTİRME SÜRECİ VARDI”
Eserin sergilenme sürecine ilişkin bilgi veren Bolu İl Müze Müdürlüğü Arkeoloğu Hakan Ulutürk,
“Envanterimizde uzun yıllardan beri bulunan bir eser. Ancak depolarımızda muhafaza etmek durumundaydık. Her şeyden önce parçalı açığa çıkması nedeniyle bir birleştirme süreci vardı. İkinci bir yönü ise genel bir makam onayına ihtiyaç duyduk. Eserin tamamlanmasıyla ilgili bir takım bürokratik durumları vardı. Onları da tamamladıktan sonra bu şekilde teşhir edilmeye hazır hale getirdik. İsmini, hangi tanrıyı, Roma döneminde tapınım gören tanrı olduğunu zaten ikonografik olarak biliyorduk. Bilim dünyasına tanıtmak için bir metin hazırladık” dedi.
“BİZİMKİNİ AYIRAN YÖNÜ GÜNEŞ”
Heykelin, Dünya’daki benzerlerinden farklı olduğunu işaret eden Arkeolog Ulutürk,
“Zeus Helios-Serapis Büstü var, Dünya’nın birçok müzesinde var. Bizimkini ayıran yönü ise şuradaki Helios’u simgeleyen bir güneş. Yani bir küre üzerinde konumlandırılmış olması” ifadelerini kullandı.
“CLAUDİOPOLİS ANTİK KENTİNİN OLDUĞUNUN EN ÖNEMLİ BELGESİ”
Bolu Müze Müdürü Atılgan, eserin Bolu için bir kanıt niteliğinde olduğun altını çizerek,
“Bu eserler, Bolu’nun Claudiopolis antik kentinin olduğunun en önemli belgesidir. Çaydurt bölgesinde ortaya çıkmış bir eserdir. Oradan müdürlüğümüze kazandırılmış. Son haliyle halkımızın beğenisine sunmak için bu şekilde sergiledik” diye konuştu.