12 Kasım 1999 depremini 24’üncü yıl dönümünde Bolu’da anma programı düzenlendi.

Kent Meydanı’ndaki programa Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, il protokolü, kurum müdürleri, siyasiler ve arama kurtarma derneği temsilcileri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için Kur-an’ı Kerim okunarak, dua edildi.

ULAŞIM ZAMLARINA KARŞI SES YÜKSELTTİLER ULAŞIM ZAMLARINA KARŞI SES YÜKSELTTİLER

“18 ADET ARAMA – KURTARMA DERNEĞİ DAHA KURULMUŞTUR”

AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş, açılış konuşmasını yaptı.

“2020 yılı itibariyle 4 tane arama-kurtarma derneğimiz bulunmaktaydı. Sayın Valimizin himayelerinde 18 adet arama – kurtarma derneği daha kurulmuştur. Bu 18 arama – kurtarma derneğimizden 8 adet arama – kurtarma derneğine Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünden ve AFAD başkanlığından hibe desteklerle malzeme temini yapılmıştır. Bu sayede müdahale kapsamında ilimizde büyük çapta müdahale genişletmesi yapılmıştır”

“KENTSEL DÖNÜŞÜME BAŞVURULAR YÜZDE 80 ORANINDA AZALDI”

Belediye Başkan Yardımcısı Özdemir, kentsel dönüşümde yeni muafiyetlere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

“Yeni yapılar, modern şehir açısından çok önemli. Fakat eski yapılarımız kaldı. Kentsel Dönüşüm hızlı bir şekilde uygulandı daha sonra belli muafiyetlerin geri alınmasıyla birlikte Bolu’da da kentsel dönüşüme başvurular ciddi anlamda, yüzde 80 oranında azaldı. 6 Şubat depremlerinin ardından tekrardan kentsel dönüşümle ilgili Devlet’imizin uygulamaya koyduğu çeşitli muafiyetlerle birlikte, yeniden kentsel dönüşüm hızlandı ama bu yeterli oranda değil. Biz 99 öncesinden yüzde 20 oranında kalan yapılarımızın yenilenmesi, daha güvenilir hale gelmesi için kentsel dönüşüm yasasının, belirli muafiyetlerin bir an önce arttırılması gerektiğini düşünüyoruz”

“MİKRO BÖLGELEME YAPILMASI SON DERECE ÖNEMLİ”

Vali Kılıç, kentte mikro bölgeleme yapılması gerektiğinin altını çizdi.

 “Diğer bir konu da özellikle yerel yönetimlerin yapması gereken mikro bölgeleme zemin çalışmalarının bir an önce bütün ilimizde, aslında Türkiye’de bunun yapılması gerekiyor. Mikro bölgeleme zemin etüdü, bir yerdeki afet riskleri nelerdir, bunlarla ilgili çalışmaların yapılması ve imarla ilgili olarak planlama çalışmaların olması, yer verilmesi. Herhangi bir yerde risk var mı, nasıl bir bina yapılması gerekiyor bu noktada mikro bölgeleme son derece önemli. Burada da tüm ilimizde ve ülkemizde yapılması son derece önemli”

Konuşmaların akabinde, protokol üyeleri stantları gezdi. Gezi sırasında, Müdür Çavuş, stant açan arama kurtarma dernekleri ve ekipmanlar hakkında bilgi verdi.

Editör: Ahmet İshak GÜLEN