Bolu'nun önde gelen beyaz et üretim firması Beypiliç, 26'ncı Beypiliç Yetiştirici Semineri'ni düzenledi.


Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bordo Salon’da, 26'ncı Beypiliç Yetiştirici Semineri gerçekleştirildi. Seminere il protokolü, siyasiler, firma yöneticileri, beyaz et üreticileri ve vatandaşlar katıldı.
 

Seminerde katılımcılara seslenen, Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca, beyaz et üretimi ve hayvansal protein tüketiminin önemi vurgulandı. Genel Müdür Dr. Sait Koca, şirketin büyüklüğünden ve gelecek yatırımlarından bahsetti. Türkiye'nin piliç eti üretiminin artış göstermesi gerektiği, bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteklerinin yetersiz olduğu belirtildi. Beypiliç'in yeni kesimhane yatırımları ve modern üretim tesisleri hakkında bilgi verildi. Ayrıca, yol ölümleri sorununa çözümler ve hijyen kurallarına uyulması gerektiği ifade edildi. Seminerde, 731 yetiştiriciye ödül ve sertifika verildi.

Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca, konuşmasında şunları söyledi;

“DÜNYADA KANATLI ETİ KADAR DOMUZ ETİ ÜRETİMİ VAR”
“Sağlıklı ve dengeli beslenmede hayvansal proteinleri önemi yadsınamaz. Beynin tükettiği proteinleri hayvansal gıdalardan alanların, bitkisel gıda tüketenlere göre daha zeki oldukları gerçeği tıp dünyası tarafından kabul görmüş bir gerçektir. Dünyada gelişmişlik düzeyini belirlenmede kullanılan kıstaslardan birisi de hayvansal protein tüketimidir. En çok hayvansal protein tüketen ülkelerin aynı zamanda gelişmiş ülkeler olduğu görülür.

Dünya et üretimine baktığımızda 2023 yılında 142,5 milyon tonla en fazla kanatlı eti üretildiğini görürüz. Domuz eti ise 123,1 milyon ton ile ikinci sırada yer almaktadır.

Ülkelerin tavuk eti üretimine baktığımızda Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya ve Çin açık ara önde yer almaktadır. Türkiye ise dokuzuncu sırada yer almaktadır.

2000 yılında 662 bin ton olan Türkiye kanatlı eti üretiminin 2024 yılında 2,5 milyon tonu geçmesi beklenmektedir. 

Gerçekleşen üretim artışında; canlı hayvan sayısındaki artış kadar, sizlerin bakım koşullarını iyileştirmeniz sonucu sağladığınız canlı ağırlık artışları ve ölümlerdeki azalmalar da önemli rol oynamıştır. Konu ile ilgili hassasiyetinizi her geçen gün daha da artırarak sürdüreceğinizi biliyoruz.

2000 yılında 10 kg olan kişi başına tüketim 2024 yılında 25 kg’ı aşacaktır.

Bu veriler sektörün başarısıdır. Ama yeterli midir? Et tüketiminde Dünya ortalaması olan 45 kg seviyelerindeyiz. Gelişmiş ülkelerde ise et tüketimi 130 kg lara kadar çıkıyor. Örneğin ABD de 127 kg. Avrupa Birliği ortalaması ise 85 kg dolaylarında.
 

Gelişmişliği yakalayabilmek, insanlarımızın daha dengeli beslenmelerini sağlayabilmek için et tüketimimizi daha da artırmak zorundayız. Bunu sağlamada tek şansımız var. Piliç eti. Kırmızı et üretimini artırmamız çok zor. Dünyada kanatlı eti kadar domuz eti üretimi var. Bizde domuz eti de yok.

“TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI, KANATLI ETİ DESTEKLEMİYOR!”

Hayvansal ürün tüketimini artırmayı hedeflediğimizde piliç eti üretimini desteklemekten başka çaremiz yok. Peki destekleniyor mu? Hayır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hayvancılık desteklerini incelediğimizde kanatlı etinin adının bile geçmediğini görüyoruz. Oysa verilecek desteklerle en uygun fiyatlı olma özelliğine sahip piliç eti üretimini daha da artırmamız mümkün. Destek derken firmaların değil sizlerin desteklenmesini kast ediyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımızın hem kendi kredilerini hem de AB kaynaklı IPARD kredilerini Türkiye genelinde, özellikle entegrelerin bulunduğu bölgelerde yeni kümes yatırımı için kullanıma çok acil olarak açması önemli. Bu kredileri kullandırırken üretimi bilen sizlere öncelik tanınmasını da çok önemli buluyorum.

“AVRUPA’NIN EN BÜYÜK VE EN MODERN TESİSİ”

Beypiliç olarak üretimimizi, kapasitemizi de zorlayarak en üst seviyede sürdürüyoruz. Saatte 30.000 adet kesim kapasiteli yeni kesimhane yatırımında son aşamaya geldik. Makine montajları sürüyor. 2025 yılının başlarında deneme üretimlerine başlamayı planlıyoruz. Avrupa’nın en büyük ve en modern tesisine sahip olma gururunu hep birlikte yaşayacağız.
 

Bugüne değin baş tacımız olan siz yetiştiricilerimizi mağdur etmemek ve gelirlerinizi artırmak için yoğun çabalar içerisinde olduk, olmaya da devam edeceğiz.
 

Üretiminizi iyileştirme, kapasitenizi artırma konusunda yapacağınız harcamalara ilişkin avans taleplerinizin tamamını karşılıyoruz.

“YOL ÖLÜMLERİ SORUNUNUZA KÖKLÜ BİR ÇÖZÜM ÜRETTİK”

Yaptığımız Bölge toplantılarında sizleri dinliyor, aktardığınız bilgileri değerlendiriyoruz. Sizin aktardığınız her bilginin üst yönetime ulaştırıldığına ve masaya yatırıldığına emin olmanızı istiyorum. Sürekli gündeme getirdiğiniz yol ölümleri sorununuza köklü bir çözüm ürettik.

Canlı sevkiyatı ile ilgili olarak Dünya’daki en gelişmiş konteyner sistemini satın aldık. Bu sistemde yüklemeler çok kısa sürede gerçekleşebilecektir. Kesimhane yatırımımızın tamamlanması ile birlikte uygun olan kümeslerde konteyner ile yüklemeye geçeceğiz. Uygun olmayan kümesleri de uygun hale getirmek için gereken her türlü desteği vereceğiz. Daha sonra hayvan yüklemelerinizi otomatik olarak yapma sistemine geçmeyi de planlıyoruz.

“PAZAR PAYIMIZI DAHA DA ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Yıllar içerisinde “191 ortak, 3.465 çalışan, 731 yetiştirici, 59 bayi ve binlerce taşeron”dan oluşan büyük bir aile yarattık. Beypiliç ailesi yatırımlarımız tamamlandıkça daha da büyüyecektir.

Şirketimizin diğer faaliyetleri hakkında da kısa bilgiler vermek istiyorum. Sofralık yumurta üretimi de gerçekleştiriyoruz. Birinci etap olan yatırım ile yılda 500 milyon dolayında softalık yumurta üretiyoruz. Yapmayı planladığımız yeni yatırımlarla sofralık yumurtada da pazar payımızı daha da artırmayı hedefliyoruz.
 

Bolu Merkez’de yatırımı bitme aşamasında olan tam otomatik olarak çalışacak yumurta tasnif ve depolama tesisimizin tamamlanmasının ardından, yumurta işleme tesisi yatırımını da gerçekleştireceğiz.
 

Mevcut yem fabrikalarımızda 750 bin ton dolayında karma yem üretiyoruz.
 

Az miktarda da olsa Pekin Ördeği üretimi gerçekleştiriyoruz.

“KURALLARA UYMAYANLAR, BEYPİLİÇ AİLESİ DIŞINDA KALACAK”

Hem piliç eti hem de sofralık yumurta konusunda araştırma kümeslerimiz bulunmaktadır. Bu kümeslerde sürekli araştırmalar yapıyor, sonuçları saha uygulamalarımız sırasında dikkate alıyoruz.

İMARET MEYDANI, YENİ GÖRÜNTÜSÜNE KAVUŞTU İMARET MEYDANI, YENİ GÖRÜNTÜSÜNE KAVUŞTU

Sağlıklı üretim için gerekli hijyen kurallarını her aşamada uygulamayı sürdürüyoruz. Beypiliç’in ana ilkesi kaliteli üretim. Bu konuda hiçbir zaman taviz vermedik. Tesislerimizde kaliteli üretim için her türlü alt yapıyı oluşturduk. Kaliteli üretimi sağlayabilmek için Dünya’da var olan her türlü kalite belgesine sahibiz ve en iyi şekilde uyguluyoruz.
 

Geçtiğimiz yıllarda hep birlikte bir ilki daha gerçekleştirdik. Bütün kümeslerimize “İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası” aldık ve bu konuda tek entegreyiz. Bu sizlerle birlikte yarattığımız bir ayrıcalık. Bu konudaki hassasiyetinize de ayrıca teşekkür ediyorum.
 

Bugüne kadar olduğu gibi; Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlüğü yetkilileri tarafından söylenenleri eksiksiz yerine getirin, Veteriner Hekimlerinizin dediklerini yapın, sözlerinden dışarı çıkmayın. Biyogüvenlik konusunda hassas ve titiz davranmadığınız, kurallara uymadığınız sürece Beypiliç ailesi dışında kalacağınız gerçeğini ise asla unutmayın.”
 

Muhabir: EMRAH SAĞIT-SİNEM ALTUNAY