Baro Başkanı Barut, salondaki kalabalığa dikkat çekerek,
"Kartalkaya faciasının ilk duruşma günü. Muhtemelen yaklaşık 10, 15 gün duruşma devam edecek. İddianamenin kabulünden sonra sanıklarınsavunmalar alınmaya başlandı. Şu anda dördüncü, beşinci sanığın ifadesi savunması alınıyor. Tabii ki buna karşı avukatları ve sanık avukatları bir şekilde soru sorarak savunmanın şeklini yapmaya çalışıyorlar. Sanırım bu ilk duruşma yaklaşık 10, 15 günlük bir süreç olacak. Çünkü taraf olarak yaklaşık 250 kişilik, taraf söz konusu. Hepsinin birden fazla avukatı veya yakınlarına saydığınız zaman yaklaşık 500, 600 kişilik bir salonda kitle sayısı mevcut" dedi.
"İtirazlarımızı yapacağız"
Diğer baroların katılmasına izin verilmediğini belirten Başkan Barut,
"Türkiye Barolar Birliği, bir kısmı Bolu Barosu ve bir kısım barolar; Türk 1136 sayılı avukatlık kanunu, 76 ve 95. madde uyarınca katılma talebinde bulundular. Keza alınan maddeler uyarınca özellikle yaşam hakkının ihlali, baroların görevleri dahilinde, baroların buna karşı mücadele etmesi dahilinde olmasına rağmen, mahkeme heyeti başkanı talebi reddetti. Buna karşı da itirazlarımızı yapacağız" ifadelerini kullandı.
"Saat 10, 11'e kadar devam edecek"
Barut, duruşmaların gece yarısına kadar süreceğini belirterek,
"Duruşmanın belirttiğiniz gibi her gün yapılması ve devam etmesi bekleniyor. Muhtemelen saati mesai saatinin dışında da akşam saat 10, 11'e kadar devam edecek şekilde ayarlanmış vaziyette. İçeride şu anda her şey bu şekilde devam ediyor" diye konuştu.
"Müştekilerle, sanıklar çok fazla birbirine yakın"
Barut, alanın dar olduğunu ifade ederek,
"Tabii müştekilerle, sanıklar çok fazla birbirine yakın. Müştekillerden özellikle yakınlarını kaybeden kişilerin, sanıklara gösterdiği tepkiler devam ediyor ama güvenlik güçleri özellikle, savcılık personellerine bir şekilde bunu engellemeye ve duruşmanın düzenini bozmadan şu anda duruşma devam ediyor" ifadelerini kullandı.
"Ara karar belli olacak"
Sanıkların tahliye talebi olduğunu işaret eden Barut,
"Tabii bizim için de önemli olan adil yargılama çerçevesinde duruşmanın bir şekilde kişilerin de hiçbir şekilde iddianame sonucunda alması beklenen cezaların en yüksek şekilde alması.Tabii bir kısım sanıklar tutuklu. Onların da her savunması sunan sanıklarından sonra tahliye talepleri var. Tahliye talepleri en son ilk duruşma ara kararında tahliye talepleri görüşülecek. Kimin tahliye olup olmayacağı tabii heyetin yaklaşık 1 hafta 10 günlük süreç sonucunda ara karar ile belli olacak" şeklinde konuştu.
"Adalete, güven açısından ters düştüğü kanaatindeyiz"
Barut, Kültür ve Turizm Bakanlığı personelinin davada bulunmamasına ilişkin, şunları söyledi:
"Şöyle biliyorsunuz dosya kapsamında bilirkişi raporunda aynı birinci derecede etkili olan dört tane kurum vardı. Belediye, özel idare, kültür turizm bakanlığı ve sosyal güvenlik kurumu bakanlığı, Şu anda içeride sanık sandalyesinde olan Bolu Belediyesi'ne bağlı itfaiye müdürlüğü ve belediye başkan yardımcısı var. Aynı zamanda özel idareden sanıklar, mevcut. Ancak soruşturma izni verilmemesi sebebiyle bakanlık tarafından, iki tane kurum hakkında şu anda içeride yargılama yapılmıyor. Onlarla ilgili soruşturma izni verilmeme kararının kalkması bekleniyor. O karar kalktıktan sonra da kanaatimce bu davanın birleşmesi gerekiyor. Bu dava içerisinde onlara da sanık olarak görme imkanımız olacak. Yoksa bilirkişi raporunda birinci dereceden etkili olduğu söylenen dört tane kurumun ikisinin yargılanıp ikisinin yargılanmaması bizce adalete, güven açısından ters düştüğü kanaatindeyiz."