Bolu Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde görev yapan, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Sinan Bulut, halk arasında diş gıcırdatma, diş sıkma hastalığı olan Bruksizm’in tedavi yöntemlerinden bahsetti.

Özel Haber: Nilay Çelik

Uzman Dt. Sinan Bulut Bruksizm’in tedavi yöntemleri ile ilgili açıklamada bulundu. Bulut, “Botoks şuan için güncel tedavi” dedi.

“DOĞRU TEDAVİ YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİ ÖNEMLİDİR”

CİMNASTİKTE "KAYIT DIŞI" VE "MERDİVEN ALTI" İLE MÜCADELE CİMNASTİKTE "KAYIT DIŞI" VE "MERDİVEN ALTI" İLE MÜCADELE

Bulut, bruksizmin tedavi yöntemlerine ve en güncel tedaviye değinerek, “Bruksizm etkenleri çok fazla olduğu için tek bir tedavi yöntemi her zaman başarılı olmayabiliyor. Bu nedenle kişiye özgü etkenin belirlenip doğru tedavi yönteminin seçilmesi önemlidir. Tedavide dişsel bozuklukların düzeltilmesi, gece plakları, fizik tedavi uygulamaları, ilaç tedavileri, hipnoz ve botoks yer almaktadır. Botoks şuan için güncel tedavilerden biridir.  Botoks aslında ‘Clostridium botulinum toksin’ dediğimiz bakterinden üretilen bir tür zehirdir. Bu zehir kasların aktivitelerinin azaltılmasının amaçlandığı tedavilerde etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Dünya çapında da yaklaşık 40 yıldır yaygın olarak kullanılan bu madde diş hekimliği uygulama alanlarına da girmiştir” şeklinde konuştu.

“İŞLEMİN UZMAN ELLERDE YAPILMASI ÖNERİLMEKTEDİR”    

Tedavide yanlış uygulamaların yapılmaması için mutlaka bir uzman tarafından uygulanması gerektiğini belirten Bulut, “Tedavi uygulamasında, diş sıkmada etkili en önemli iki kas masseter ve temporal kas dediğimiz iki büyük kastır. Bu kasa enjeksiyon yöntemiyle uygulanır. Genelde 6 aylık sürenin sonunda bruksizmde büyük ölçüde azalma veya tamamen geçmesi beklenir. Yine de beraberindeki diğer faktörlerin elimine edilmesi gerekir. Böylelikle hastanın yaşam kalitesi yükselmiş olur. Uygulama lokal anestezi altında yapılan kısa süreli bir işlemdir. Yalnız bunu uygulamak için iyi bir anatomi bilgisine ihtiyaç vardır. Yanlış uygulamalar yapılırsa özellikle çene, yüz ve mimik kaslarında geçici süre ile oluşan felçler yaşanabilir. Bu nedenle işlemin uzman ellerde yapılması önerilmektedir” ifadelerini kullandı.

“BRUKSİZMİ ETKİLEYEN ÇOK FAKTÖR VAR”

Bulut, botoksun kesin çözüm olmadığının da altını çizerek, “Botoks aslında kesin çözüm değil. Botoksun etki süresi ortalama 6 ay süredir. Kesin çözüm diyemiyoruz çünkü bruksizmi etkileyen çok faktör var. Diş sıkma, gıcırdatma oluşmasının nedenlerinden bir tanesine müdahale etmiş oluyoruz botoksla. Diğer faktörlerin eliminasyonunda gerekli. Diğer faktörler mesela dişsel bozukluklar olabilir. Çapraşıklıklar olabilir. Psikolojik altyapı olduğu için olayın psikiyatri boyutuna da değinmek gerekir. Biz sadece diş hekimleri ve çene cerrahları olarak girişimsel işlemler olarak botoksu uygulayabiliriz ama diğer faktörlerinde eliminasyonu şarttır” ifadelerine yer verdi.

“MALİYET AÇISINDAN HASTAYI YORMAYAN BİR İŞLEM”

Botoksun, Bolu Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde rutin olarak yapılan bir işlem olduğunu ifade eden Bulut, “Hastanemizde rutin olarak uygulamaktayız. Lokal anestezi ve bazen anestezisiz bile yapabiliyoruz. Pratik bir işlemdir, maliyet açısından da hastayı yormadığı için rutinde uygulanan bir işlem” dedi.

“ERGENLİK ÇAĞINDA DAHA SIK GÖRÜLÜR”

Bulut, botoks için kas ve iskelet sistemi büyümesinin sonlanmasını istediklerini belirterek,  “Genelde ergenlik çağını bitirmiş hasta gruplarında tercih ediyoruz çünkü büyüme hala devam etmekte. Kas, iskelet sistemi büyümesi evresinin sonlanmasını istiyoruz. Genelde zaten ilk olarak o yaşlarda başlar. Ergenlik çağındaki bayanlarda stres faktörüne bağlı olarak genelde daha sık görülür” açıklamalarında bulundu.

Editör: Ahmet İshak GÜLEN