Bolu’nun tarihi zenginliğinin yanı sıra kültürel zenginliğinin ön plana çıktığı Bolu İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Tarihi Fotoğraflarla Bolu” kitabının tanıtımı Bolu Valisi Erkan Kılıç başkanlığında gerçekleştirildi.

Bolu Valiliği Abant Toplantı salonundaki tanıtım programına, Bolu Valisi Erkan Kılıç, Vali Yardımcısı Abdullah Şen, İl Kültür Turizm Müdürü Hakan Doğanay, İl Kültür Turizm Müdür Yardımcısı Fazıl Karaduman, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Süme, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Orhun Türker, BOFSAD Bolu Fotoğraf Sanatı Derneği Başkanı Hamza Canbaş, Araştırmacı Koleksiyoner Selahattin İkiz ve basın mensupları katıldı.

Tarihi Bolu fotoğraflarının arşivlerden ve özel koleksiyonlardan temin edildiği 1893 – 1976 yıllarını kapsayan 373 siyah- beyaz fotoğrafın yer aldığı “Tarihi Fotoğraflarla Bolu” kitabı gün yüzüne çıkarıldı. Bolu’daki 100 yıllık tarihsel sürecin yansıdığı kitapta Atatürk’ün Bolu’ya gelişi, kamu binaları, şehri görseli, bayramlar, törenler, doğal hayat ve sosyal yaşantıdan kesitleri sunuyor.

Uzun bir çalışma ve uğraş neticesinde Bolu’nun kültür ve tarihine yönelik önemli belge niteliği taşıyan kitap ile turizme katkı sunulması da hedefleniyor.

 “BOLU’NUN TARİHİ ESERLERİ NEDİR?”

Kitap tanıtımında konuşan Bolu Valisi Erkan Kılıç; “Bolu’nun hem tarihine sahip çıkmak hem tarihi eserler anlamında envanterini ortaya koymak ve gelecek nesillere özellikle aktarmak, turizm alanında da bu eserlerin herkes tarafından bilinmesi anlamında böyle bir çalışma yapalım diye, arkadaşlarla, turizm il müdürlümüzle vali yardımcılarımızla ve Bolu’nun bu alanda çalışan, fotoğraflarının mevcut olduğu arkadaşlarla bir araya geldik, çalışma yürüttük. Bu çalışma da uzun soluklu bir çalışma oldu. Bütün ilçeleri kapsayacak şekilde Bolu’nun tarihi eserleri nedir, geçmişte fotoğrafları nerededir, bunları nasıl bulabiliriz noktasında çalışma neticesinde değişik kaynaklardan da taramalar yapıldı ve önümüzdeki ‘Tarihi Fotoğraflarla Bolu 1893 – 1976’ yıllarını kapsayan bir çalışmayı neticelendirdik.” şeklinde konuştu.

“TARİHİ BİR DEĞERİ BOLU’YA KAZANDIRDIK”

Tarihsel noktada önemli bir eseri Bolu’ya kazandırmanın önemine değinen Vali Kılıç; “Bolu’da böyle bir çalışmaya ihtiyaç vardı. Bolu’nun tarihini ortaya koymamız anlamında bunun gerekeli olduğunu hepimiz biliyorduk. Bu çalışmayı da ortaya koyduk. Yarın bir gün bu kitabı eline alanlar Bolu’da tarihsel anlamda geçmişte hangi eserler vardı, hangi tarihi yapılar vardı, sosyal yaşantısı Bolu’nun nasıldı, turizm anlamında neler var? Bunları bu kitapla beraber kolayca görebilecekler. Belki ileriki yıllarda bu eserlerle ilgili bir onarım çalışması içerisine girilmesi durumu ortaya çıktığında, bu kitaptan yararlanılarak bu çalışmalar da yapılabilecek. Kalıcı bir eser ortaya çıkmıştı oldu. Bolu için önemli olduğunu düşünüyoruz.” İfadelerine yer verdi.

“FOTOĞRAFLAR SİYAH BEYAZDI, KRONOLOJİK SIRAYA DİKKAT EDİLDİ”

İl Kültür Turizm Müdürü Hakan Doğanay da büyük bir arşiv niteliği taşıyacak kitaba dair bilgi paylaşarak;  “Sayın Valimizin bize direktifleri şu boyuttaydı… Hem tarihe ket vurmak hem de gelecekteki Bolu tarihini araştıracak olanlara çok büyük bir arşiv, belge olsun niteliğindeydi. O düsturla çalışmaya başladık. Bugün çıkmış olan eser karşımızda. Titiz bir çalışma oldu. 1893 – 1976… 76’tan sonra eser alamaya çalıştık. Fotoğraflar siyah beyazdı, kronolojik sıraya dikkat edildi. Her şey bir sistematik doğrultusunda yer alıyor. Hiçbir şey tesadüfü değil. Sayın Valimize çok teşekkür ediyorum. Tarihe tam bir not düşme bu olsa gerek. 81 il halk kütüphanesine gönderilecek. Aynı zamanda derleme yasası gereği 8 tane Millet Kütüphanesine göndereceğiz. Türkiye’de Bolu’yu araştırmak isteyen herkese de örnek olacak.” açıklamasında bulundu.

Kitap tanıtım programı Bolu Valisi Erkan Kılıç’ın basın mensuplarına kitapları imzalaması ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Editör: Ahmet İshak GÜLEN