Sulak alanları ve yüzde 65’i ormanlarla kaplı Bolu’da yabani hayvanlar doğal yaşam ortamlarında sorunsuzca barınabiliyor. Bolu’da barınan hayvanlar arasında göçmen kuşlar da yer alıyor. Göçmen kuşlar, Bolu’daki sulak alanlarda daha fazla görülebilir hale geldi. Kuş gözlemciliği noktasında öne çıkan Yeniçağa Gölü’nün yanı sıra, şehir merkezinde bulunan Gölköy Baraj Gölü’nde; ‘gri balıkçıl’, yaban ördekleri, bahri kuşu, küçük ak balıkçıl, sakarmeke görmek mümkün. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Cüneyt Kahraman, kentteki kuş gözlem imkanının turizm için kullanılabileceğini dile getirdi.

“BOLU OLDUKÇA KÖTÜ ETKİLENMİŞ DURUMDA”

Grand Kartal Yangın Faciası sonrasında Bolu’da turizmin kötü etkilendiğini belirten Doç Dr. Kahraman, “Bolu’da yangın sonrasında, konaklama oranlarında inanılmaz bir düşüş yaşandı. Çünkü insanlar bu yangından oldukça etkilendi. Bir korku durumu oluştu. Turizm bu noktada çok kırılgan bir yapıya sahip. Herhangi bir kriz durumun ilk etkilenen insanların tatil anlayışı oluyor. Bu durumda Bolu da oldukça kötü etkilenmiş durumda” dedi.

“BOLU İLİ 14 TANE GÖL VE 150’NİN ÜZERİNDE GÖLETE SAHİP”

BOLU'DA KAYBOLAN ENGELLİ KADIN BULUNDU
BOLU'DA KAYBOLAN ENGELLİ KADIN BULUNDU
İçeriği Görüntüle

Kuş gözlem turizminin, doğa turizmini tamamlayıcı durumda olduğunu belirten Kahraman, “Bolu’da birçok turizm faaliyeti gerçekleştirilebiliyor. İlk akla gelenler dağ ve doğa yürüyüşü gibi. Aklımıza Yedigöller, Abant, Gölcük gibi yerler geliyor. Bununla beraber bu turizm faaliyetini destekleyici unsurların da ön plana çıkması lazım. Kuş gözlemciliği de bunlardan biri. Çünkü Bolu ili 14 tane göl ve 150’nin üzerinde gölete sahip. Kuşlar da özellikle sulak alanları çok tercih eder. Bununla beraber Bolu’nun yüz ölçümüne baktığımızda yüzde 65’i ormanlarla kaplı. Bu da kuşları buraya çeken önemli unsurlardan birisi. Kuşların buraya çekilmesiyle, birçok kuş türüne Bolu’nun ev sahipliği yaptığını görüyoruz. Bu açıdan turistleri de buraya çekebiliriz. Bunun tabi ki tanıtımının yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“285 CİVARI KUŞ TÜRÜNÜN BURADA BULUNDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ”

Bolu’nun kuş türü açısından zengin olduğunu aktaran Kahraman, “Türkiye ile Avrupa’yı karşılaştırdığımızda neredeyse, Avrupa ile aynı sayıda kuş türüne ev sahipliği yapıyor Türkiye, bu açıdan önemli bir konumda çünkü kuşların göç yolu üzerinde. 285, 300 civarında kuş türünün Bolu’da durduğunu ve göçüne devam ettiğini, yumurtladığını görüyoruz. Özellikle Yeniçağa gölü, bu noktada önemli bir destinasyon olarak sayılabilir. Burada kuş gözetleme kulesi de mevcut ancak atıl bir vaziyette. Kuş türlerine baktığımızda, turna gibi, arı şahini gibi, bununla beraber flamingo, ördek, kaz türleri, şah kartalı gibi kuş türlerinin bulunduğunu görüyoruz. 285 civarı kuş türünün burada bulunduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

“Bolu ilinde de buna benzer faaliyetler gerçekleştirilebilir”

Kuş gözlem turizminin Bolu’da yapılabileceğini aktaran Kahraman, “Kanada’da Point Pelee Milli Parkı örneği var. Çok fazla kuş gözlemciliğiyle ilgili ziyaret edilen bir nokta. Amerika Birleşik Devletleri aynı şekilde. Panama’da yine aynı şekilde… Bununla birlikte Avusturalya önemli bir destinasyon olarak görülüyor. Buralarda turlar düzenleniyor. Avrupa’da da yine turlar düzenleniyor. Turlar kapsamında sadece profesyonel kuş gözlemcileri değil aynı zamanda kuşlara ilgi duyan diyen diğer insanlara yönelik olarak da turlar var.  Bu noktada, karşılayıcı acenteler tarafından oluşturulan turlar sayesinde, bu konuda uzman rehberler sayesinde kuş gözlemciliği faaliyetlerinin gerçekleştirildiğini görüyoruz. Bolu ilinde de buna benzer faaliyetler gerçekleştirilebilir” şeklinde konuştu.