İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Bahtın Atakan Soysal, 40 dereceleri bulan hava sıcaklıklarının sıcak çarpmasına yol açabileceğini ve beraberinde ciddi rahatsızlıkların yaşanabileceğini vurgulayarak; “Sıcak çarpması basite alınabilecek bir şey değil. Sonuçları çok ciddi olabilir. Ölüm riski yüzde ellilere, yüzde altmışlara kadar çıkıyor. Özellikle yaşlılarımız, çocuklarımız sıcak havalarda olabildiğince evde geçirsinler ve tüm vatandaşlarımız olarak bol su içsinler” dedi.
Özel Haber: Aslı Akış
Türkiye günlerdir aşırı yüksek derecelerin etkisinde... Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyenleri İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Bahtın Atakan Soysal ile masaya yatırdık...
SICAK ÇARPMASI NEDEN TEHLİKELİDİR?
Sıcak çarpması durumunda vücutta yaşanabilecek semptomlar hakkında bilgiler veren Dr. Bahtın Atakan Soysal; “Vücudumuzun belli bir ısı dengesi var. Genelde 36,5-37,5 derece arası 37-40 derece arasında seyrediyor. Bu dengeyi korumak için vücut sıcaklığımız yükseldiği zaman vücudumuzda belli bir terleme oluyor. Tabii bu terleme beraber belli bir su kaybı gerçekleşiyor. Vücudumuzu soğutmak adına gölgede dinlenmezsek ağır işler yapmazsak hem de işte dikkat etmezsek bu su kaybı artmaya bağlı bazı semptomlar oluyor. İlk başta işte ellerimizde ödemler olabilir. İsilik dediğimiz vücuttaki lezyonlar olabilir. Daha sonra böyle prosenkop dediğimiz bayıla yazma dediğimiz durum meydana gelebilir. Hızlı sollu kalma durumları da meydana gelebiliyor. İlk önce böyle başlıyor. Daha sonra bu biraz daha ilerlediği zaman vücudumuzun ısı dengesi tamamen bozuluyor. Vücut sıcaklığı böyle 40-41 derecelere çıkmaya başlıyor. Vücutta terleme olayı tamamen azalıyor. Sonra asıl korktuğumuz bilinç kaybı, halüsinasyonlar ve koma durumu ortaya çıkıyor.” İfadelerini kullandı.
“SICAK ÇARPMASI DEYİP GEÇMEYİN…”
Sıcaktan etkilendiğini düşünen herkesin mutlaka b ir sağlık kuruluşuna başvuruda bulunmasını ifade eden Soysal; “Özellikle sıcak çarpması yaşadığı düşünen vatandaşların ilk olarak vücutlarını soğutmak için özellikle ılık bir ya da soğuk bir duş almalarını tavsiye ediyoruz. Ondan sonra da en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekebilir. Çünkü sıcak çarpması dediğimiz şey hani beni güneş çarptı deyip basit alınacak bir şey değil. Sonuçları çok ciddi olabilir. Ölüm riski yüzde ellilere, yüzde altmışlara kadar çıkıyor çünkü.” Şeklinde konuştu.
BOL SIVI TÜKETMELİ
Sıcak çarpmasının önlenebilir bir durum olduğuna dikkati çekerek vatandaşların sıcak havalarda özellikle dikkat etmeleri gerektiği hususları sıralayan Dr. Soysal; “Sıcak havada korunmak için özellikle bizim yaşlı çocuklarda ve kronik hastalıkları olanlarda günün en sıcak saatleri de mümkün olduğunca gölgede kalması gerekiyor. en ufak egzersizlerden bile kaçınmak önemli. Günlük insanların içmesi gereken belli bir su miktarı var. Yazın bunları bir yüzde yirmi, yüzde otuz arttırmak gerekiyor. Genç hastalarda, genç profildeki hastalarda da ağır işlerden kaçınmak lazım. Hani ağır iş yapanlarda da özellikle su miktarı yüzde elli kadar arttırmak gerekiyor.” dedi.
KOYU RENK VE SENTETİK GİYSİLERDEN UZAK DURUN!
Soysal, sıcak havalarda ne tür giysiler tercih edilmesi gerektiğini paylaşarak; “Özellikle koyu renkli kıyafetler böyle biraz daha ışığı tutarak sıcaklık miktarını arttırıyor. O yüzden yani yaz aylarında böyle aşırı sıcak aylarda güneşi yansıtmasından dolayı biraz daha açık renkli kıyafetler giymek lazım. Hani bu terimizi emsin diye biraz daha pamuk kıyafetler tercih etmek lazım.” diye konuştu.
“ŞAPKA YA DA ŞEMSİYE İLE GÜNEŞTEN KORUNABİLİRLER”
Açık alanda çalışan ya da dışarıda bulunma mecburiyeti olan vatandaşlara da önerilerde bulunan Dr. Bahtın Atakan Soysal; “Olabildiğince bu dışarıdaki vakitlerini öğlen sıcaklarında geçirmesinler. Hani o en sıcak noktası dediğimiz saat bir, bir buçuktan sonraya biraz daha erteleyebilirlerse iyi olur. İlla dışarıda vakit geçirmek gerekiyorlarsa şapka, şemsiye gibi güneşten korunabilirler. Dışarı çıktıkları süre boyunca su alımlarını mutlaka hani gezme boyunca bir buçuk iki litre kadar su alırlarsa iyi olur.” şeklinde konuştu.
SICAK HAVALARDA NASIL BESLENİLMELİ?
Yaz sıcaklarına uygun beslenmek sağlık açısından büyük önem taşıyor. Dr. Bahtın Atakan Soysal, hangi, besinleri tüketmek gerektiğinin altını çizerek; “Özellikle hamur işlerinden, kızartmalardan kaçınırsak iyi olur. Bunlar biraz daha su kaybımızı arttırır. Bunun yanında işte sulu meyveler tercih edebilir. Özellikle karpuz, kavun olabilir. Bol bol soda içmek faydalı. Kaybettiğimiz mineralleri oradan geri alabiliyoruz. İşte tuzlu ayran içebilirler. Bunlar yeterli olacaktır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.