(Özel Haber: Serenay Korkusuz)- Century 21. Teras Gayrimenkul sahibi Yunus Emre Şahin konut kira artış oranına gelen yüksek zam, kiracılar ve ev sahipleri için birçok açıklamada bulundu.
Bolu’daki gayrimenkul alanında ki fiyat artışı devam ediyor. Açıklanan enflasyon verilerine göre zam oranı yüzde 25den 65e çıkarılması kiracıları korkuttu. Century 21. Teras Gayrimenkul sahibi Yunus Emre Şahin kira artışları, kiracı ev sahibi anlaşmazlıkları, hakkında bilgi verdi.
“konut yatırımcısı konut yatırımı yapmıyordu”
Yunus Emre Şahin açıklanan zam oranı hakkında konuşarak, “Yüzde 65,07 olarak temmuz ayında açıklandı TÜFE oranı. Şimdi bu artış eski kiracılar için biraz üzücü olabilir çünkü uygun kiralarda kalmışlardı. Şimdi birden yüksek bir artış söz konusu olacak, ancak konut yatırımcısı için de doğru bir açı olabildi aslında. Çünkü yüzde 25 ile sınırlı olduğu için, konut yatırımcısı konut yatırımı yapmıyordu. Kira getirisi az olacağı için ve artışı düzenli olmayacağından dolayı. Açıkçası kira artışının eski kiracılar için üzücü olacağını düşünüyorum ama konut satışını da artı yönde etkileyeceğinde de bir umudumuz var” ifadelerini kullandı.
“KİRACI OLMAK ARTIK KONFORLU DEĞİL”
Kiracı olmanın artık konforlu olmadığını belirten Şahin, “Bundan 1-2 yıl öncesinde kiracı olmak daha konforluydu, ama artık olmayabilir” dedi.
KİRACI ÇIKMAK İSTEMEZSE…
Şahin, kiracının çıkmak istemediği durumlar hakkında, “Eğer 5 yıllık bir kiracımız var ise 5 yılın sonunda kira tespit davası açabiliriz. Eğer kiramız emsallere göre biraz aşağıda kaldı ise, ama 5 yılın içerisinde isek maalesef bir şey yapamayız. Çünkü haklar kiracıdan yana olur bu konularda” dedi.
Bolu halkı mevcut kira fiyatlarından şikâyetçi iken, Yunus Emre Şahin fiyatların yüksek olması hakkında, “İnşaat maliyetleri başta geliyor. Sürekli artan inşaat maliyetlerimiz var. Ve bizim şuanda Bolu’da arsamız da biraz kısıtlı. Arsa fiyatı arttıkça bu ister istemez konuta yansıyor” diyerek konuştu.
Şahin, mevcut kiracı varken satışı yapılan konutun boşaltılması hakkında, “Kiracıysak eğer konutumuz satıldıktan sonra bize ihtar çekilir, 1 ay içerisinde. Bu 1 ay içerisinde ihtarı karşıladıktan sonra 6 ay 1 yıl arasında boşaltmamız gerekir” şeklinde konuştu.
“Uzun soluklu bir maraton gibi bu krediyi beklemek”
Konut kredilerine değinen Şahin, krediyi beklemenin mantıksız olduğunu savunarak, “Büyük bir çoğunluk konut kredisi bekliyor ve bu yaklaşık 1 buçuk yıldır bekleniyor ama henüz bir konut kredisine varılamadı. Ve 1 buçuk yıldır da konutların arttı fiyatları. Uzun soluklu bir maraton gibi bu krediyi beklemek, bekleyip duracağız çünkü böyle giderse. Dolayısıyla krediyi beklemeden kiracıysak bile ve oturduğumuz evi diyelim ki 3+1 bir evde oturuyoruz ve alamıyoruz bütçemiz yeterli değil. 1+1+’e, 2+1’e yetiyorsa onu alıp onu kiraya vermek daha doğru diye düşünüyorum ben. En azından hem konutta kalmış oluruz hem de kendi kiramızı en azından bir nebze rahatlamış oluruz” ifadelerini kullandı.
“‘konut kredisi çıktı’ sözü bile büyük bir etki yaratacaktır”
Şahin, konut kredisinin açıklanmasının da dezavantajlı olacağını söyleyerek, “Çünkü konut kredisini beklemek şöyle dezavantajlı oluyor bize, konut kredisi zaten açıldığı andan itibaren konut fiyatlarının en az yüzde 30 yüzde 40 a varan bir artış olacağını düşünüyorum ben. Yani ‘konut kredisi çıktı’ sözü bile büyük bir etki yaratacaktır diye düşünüyorum konut fiyatlarında” ifadelerini kullandı.