(Özel Haber: Servet Gökçek) - Bolu’da özel bir kursta Rehber Öğretmen olarak çalışan Sabriye Fırat, LGS tercihlerinde öğrencilerin nasıl tercih yapmaları hakkında bilgiler verdi. Öğretmen Fırat, “Tercih aşamasında, 3 tür lise var. Bunlar yerel yerleştirmeyle alınan liseler. Merkezi yerleştirmeyle tercih edilen liseler ve pansiyonlu liseler olmak üzere 3 grupta ele alınmakta” dedi.
28 Haziran itibariyle LGS tercihlerinin başlamasının ardından öğrenciler, aileleri ile birlikte tercih hakkında birlikte karar vererek 17 Temmuz mesai bitimine kadar tercihlerini yapabilecekler. Konuyla ilgili öğrencilerin toplamda 20 tane tercih hakları olduğunu belirten Rehber Öğretmen Sabriye Fırat, İlk tercih aşamasında ekrandaki yerel yerleştirmeyle, okul puanıyla tercih edilen okullar açıldığını belirtti.
LGS tercihi yaparken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
Rehber öğretmen Sabriye Fırat, E-okul üzerinden yada okul müdürlüklerinden tercih yapıldığını aktararak, “Bizim öğrencilerimizin dikkat etmesi gerek 3 ana nokta var. İlki nereden yapılması gerektiğidir. E-okul üzerinden ister kendileri, ister mezun oldukları okullara giderek okul müdürlükleri tarafından tercihleri yaptırabilirler. Onay aşamasında yine tekrar okul müdürlüklerine gidip, okul müdürlerinin bu onayı gerçekleştirmesi gerekiyor. Tercih aşamasında, 3 tür lise var. Bunlar yerel yerleştirmeyle alınan liseler. Merkezi yerleştirmeyle tercih edilen liseler ve pansiyonlu liseler olmak üzere 3 grupta ele alınmakta. Öğrenci için öncelikli olan durum, ilk olarak yerel yerleştirmeyle tercihlerin alınması, daha sonrasında merkezi yerleştirmeyle alınan liselerin ekrana gelmesi. Daha sonrasında da eğer tercihe mahsus olarak pansiyon guruplarının açılması.” dedi.
“Öğrenci toplamda 20 tercih yapabiliyor”
LGS tercihlerinde merkezi yerleştirmede öğrencinin 10 farklı okul tercih edebileceğini söyleyen Rehber Öğretmen Fırat, “28 Haziran itibariyle tercihlerimiz başladı. En son tarih ise 17 Temmuz mesai saatine kadar tercihler alınmakta ve onaylatılması gerekiyor. Şöyle bir durum var; eğer ilk aşamada öğrenci yerleşemezse 22 Temmuz itibariyle yerleştirmeye mahsus ilk nakil tercihler alınıyor. 29 Temmuz’da ise bu tercihlerin sonuçları ilan ediliyor. 29 Temmuz itibariyle 2 Ağustos tarihleri arasında ikinci nakiller alınıyor. 6 Ağustos itibariyle de ikinci nakillerin sonuçları ilan ediliyor. Tercih aşamasında zaten birden üçüncü tercihe kadar aslında sistem değişmiyor. İlk olarak merkezi yerleştirmede öğrenci 10 farklı okul tercih edebiliyor. Yerel yerleştirmede ise en fazla 5, pansiyonlu tercihlerde ise en fazla yine 5 okul, toplamda 20 tercih yapabiliyor öğrencimiz. İlk tercih aşamasında ekrandaki yerel yerleştirmeyle, yani okul puanıyla tercih edilen okullar açılıyor. Burada da en fazla kayıt alanı içerisinde, yani ikametgahın uygun gördüğü liselerden 3 farklı okul tercih etmesi gerekiyor. Daha sonrasında komşu kayıttan da devam edebilirler. Toplamda 5 tercih yaparak bitirebilir daha sonrasında merkezi yerleştirmeler açılır. Yani LGS puanıyla tercih edilen okul ekranı açılır.” şeklinde konuştu.
“Yerel yerleştirmede öğrenci 5 okul tercih edebilecek”
Rehber Öğretmen Fırat, LGS tercihlerinden sonra kayıt tarihinin 26 Ağustos olduğuna dikkat çekerek, “Tercihlerde yerel ana ekranımız açılacaktır. 5 tercih listesi yapılmaktadır. İlk üçü aynı okul türünden ve kayıt alanı içerisinde olması gerekiyor. Örneğin; öğrenci kayıt alanı içerisinden 3 tane aynı okulu tercih edebilir. Yani Anadolu lisesi olabilir. 4’üncü Anadolu lisesi olamaz. 4’üncü daha farklı kademedeki liseler olabilir. Eğer öğrenci hak kazanmışsa o okulu, sistem üzerinde zaten görünecektir. 26 Ağustos itibariyle hem yatılıyı kazanan öğrencilerin kayıtları alınıyor, aynı zamanda da normal okullara yerleşen öğrencilerin yeni okullardaki bilgileri sisteme aktarılıyor.” ifadelerini kullandı.