Bolu Valisi Erkan Kılıç, ormanlara giriş yasağına ilişkin yaptığı açıklamada, “Piknik ihtiyaçlarını girmek açısından da orman parklarımız ve tabiat parklarımız var” dedi.
Bolu’da ormanlara giriş, Bolu Valiliği emriyle 1 Temmuz’dan, 30 Eylül’e kadar yasaklandı. Yasak kararına ilişkin Bolu Valisi Erkan Kılıç basın mensuplarına değerlendirmede bulundu. Orman yangınlarının Dünya’da ve Bolu’da arttığına dikkat çeken Kılıç, doğal yaşamın korunması için önlem almanın zorunlu olduğunu ifade etti. Kılıç’ın açıklamasının başlıkları şöyle:
“KONTROL EDİLMEYECEK DURUMLAR ORTAYA ÇIKIYOR”
“İklim değişikliğiyle beraber ormanlarda yangınlar artmaya başladı. Bunu Bütün Dünya’da görüyoruz, Bolu’da da bunu görmeye başladık. Geçen yıl 400 dekarlık bir alanımız maalesef yandı. Bütün tedbirler alınmasına rağmen böyle bir durum ortaya çıktı. Bazen insan kaynaklı bazen işte elektrik tellerinin ağaçlara değmesinden veya yıldırım düşmesinden veya vatandaşlarımız bağ bahçesinde temizlik yaparken yangına, anız yangınına sebep oluyor. Buradan da kontrol edilmeyecek durumlar ortaya çıkıyor.
“ATEŞLİ BİR ŞEKİLDE YAPMAYA YASAK GETİRDİK”
Havaların ısınması bu yaz için de sıcaklığın daha da artacağını uzmanlar söylüyor. Bizim de buna yönelik tedbirlerimizi gözden geçirip ormanlarımızı koruma noktasında tedbir almamamız gerekmekteydi. Bu kapsamda da ilgili müdürlerimizle beraber değerlendirme yaparak, valilik emrini yayımlamış olduk. 1 Temmuz ile 30 Eylül arasında Bolu ilinde ormanlara girişi bizler yasakladık. Her türlü yer ateşi de dâhil olmak üzere mangal piknik yapmayı, ateşli bir şekilde yapmaya yasak getirdik.
“BU İHTİYAÇLARINI ORTADAN KALDIRMIYORUZ”
Vatandaşların özellikle piknik ihtiyaçlarını girmek açısından da orman parklarımız ve tabiat parklarımız var. Buradalar da kontrollü bir şekilde piknik yapılmasına müsaade ediyoruz. Tam anlamıyla da vatandaşın bu ihtiyaçlarını ortadan kaldırmıyoruz. Bunun ilgili de tedbirler alındı.
“ORMAN PARKLARIMIZ VAR”
Mesele ilimiz orman parkı olarak Çakmaklar Çamlığı var, merkezde. Yine Tokad-i Hayrettin Hz. olduğu bölgede var. Gökdere’de var, Amanlar Orman Parkı var. Gerede Şehir Ormanı, Kıbrıscık’ta Süngüçayır ve Devran Tarla, Mengen’de Şirinyazı, Seben’de Kozyaka, Solaklar gibi orman parklarımız var. Burada tabi vatandaşlarımız piknik yapabilecek. Gerekli tedbirleri almak kaydıyla bunu yapmış olacak.
“TABİAT PARKLARI DA AYNI ŞEKİLDE”
Tabiat parkları da aynı şekilde... Ayıkayası, Göksu, Beşpınar, Gölcük – Kargalı, Sülüklü Göl, Karagöl, Deregöl ve Arkut Dağı’nda da yine gün içerisinde kontrollü vatandaşlarımız piknik yapabileceklerdir.
Bunlarla ilgili bilgiyi sosyal medya hesabımızdan da yapmış olduk. Saat 10.00 ile 20.00 arasında orman ve tabiat parklarında ocak, barbekü, mangal ve semaver kullanılarak piknik yapılabilecektir. Abant, Gölcük ve Yedigöller’de ise bu belirttiğimiz saatler arasında sadece piknik tüpüyle ihtiyaçlarını giderebileceklerdir.
“ARAÇLARIN KULLANILMASINI YASAKLADIK”
Belirtilen yerler ve saatler dışında her türlü ateşin yakılması, mangal, semaver, piknik tüpü, barbekü ve buna benzer araçların kullanılmasını yasakladık. Aynı zamanda ormanlık alanlarda yakın yerlerde orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu ve buna benzer yanıcı maddelerin kullanılması yasaktır.
“MÜDAHALE EDİLEREK, YANGINLAR SÖNDÜRÜLDÜ”
Böyle bir tedbir aldık. Ama vatandaşımızı da düşünerek, onların da piknik ihtiyacını giderecek şekilde bir düzenleme olmuş oldu. Ormanları koruma hepimizin görevi. Çok şükür bu sezon Bolu’da önemli bir yangınımız olmadı. Birkaç küçük çaplı örtü yangını şeklinde yangınımız oldu. Onlara da hızlı bir şekilde müdahale edilerek, yangınlar söndürüldü.
“BU SEZONU HEP BERABER ATLATIRIZ”
Orman Bölge Müdürlüğümüz, araç gereç yönünden her türlü tedbiri aldı. Jandarmamız, emniyet, AFAD, diğer birimler de görevlendirme hazırlıkları noktasında tedbirlerini almış durumdalar. Ümit ediyoruz ki bu yazın ilimizde ciddi bir orman yangını olmadan bu sezonu hep beraber atlatırız.”