Bolu Dağı bölgesinde iğne ile uyutulmuş şekilde bulunan köpeklere ilişkin konuşan Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Figen Varlık, “Bence, oraya bırakmak için uyutmuşlar. Maksadının öldürmek olduğunu düşünmüyorum” dedi.

D-100 karayolu Bolu Dağı Elmalık Köyü mevkiinde bulunan atıl durumdaki otobüs tesisinde, iğne ile uyutularak öldürülmüş halde 3 tane köpek bulundu. Hayvanseveler tarafından ortaya çıkarılan olaya ilişkin Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdür Figen Varlık açıklama yaptı. Varlık, bölgeye farklı şehirlerden sürekli köpek bırakıldığını, bu olayın da aynı amaçla olduğunu düşündüğünü söyledi. Köpeklerin bayıltılarak Bolu’ya getirildiğini ve bırakıldıkları yer uyanamadıklarını aktardı.

“ANESTETİK MADDEYE HİÇBİR VATANDAŞ ULAŞAMAZ”

İşlemin bir kurum tarafından gerçekleştiğini belirten Varlık, kullanılan iğnelere ilişkin, “Bunlar ecza depolarında satılır, ihaleyle alınır. Hiçbir vatandaşın bunu tek veya 10 tane alma lüksü yoktur, zaten yasaktır. Hadi iğneden vazgeçtim, içindeki anestetik maddeye hiçbir vatandaş ulaşamaz. Büyük ihtimalle amaç köpekleri öldürmek değildi. Çoğu köpeği yakalayamıyorsunuz. Yani size yanaşmıyor. Biz de Bolu’da bu iğneleri kullanıyoruz, sebebi de yaralı veya kısırlaştırmak için alacağımız köpekleri uyutarak alıyoruz. Yaklaşmadıkları için…” dedi.

“BAZI MADDELER KÖPEKLERDE ALERJİK REAKSİYON GÖSTEREBİLİYOR”

Varlık, olabilecek bir senaryoyu paylaşarak, “Bolu Dağı’na, Mudurnu’daki Tepe Karakolu’nu"n oraya veya Yeniçağa’dan itibaren orta noktada olduğumuz için her taraftan bize bir köpek bırakılma olayı zaten oluyor. Bolu Dağı’na da her sene veya ayda 1 sürekli bir köpek bırakımı var. Topluca… Bence, oraya bırakmak için uyutmuşlar. Bu üstündeki iğneyi de büyük ihtimalle gece geldilerse fark etmemiş olabilirler. Üstünden almayı. Anesteziyi vermişler, uyumuş, bazı maddeler köpeklerde alerjik reaksiyon gösterebiliyor. Bunun maksadının öldürmek olduğunu düşünmüyorum. Bayıltıp, bırakıldığı yerde uyanması için” ifadelerini kullandı.

“BÖLGEDEN UZAKLAŞARAK KAÇTIĞINI GÖRMÜŞ”

Varlık, bırakılan köpek sayısının çok olduğunu ifade ederek, “Ama bu köpeklerin yanında başka köpekler de vardı. Bir anne ve 5 yavrusu. Hariçten başka bir köpek daha vardı. Bu olayı ortaya çıkaran gönüllümüz Selim Bey, kendisi dün gittiğinde bu olayı fark ediyor, daha başka köpeklerin de o bölgeden uzaklaşarak kaçtığını görmüş. Oraya bırakılan aslında 3 – 5 köpek değil” diye konuştu.

YENİ YASA HAKKINDA BİLGİ VERDİ

BOLU GÖLKÖY BARAJI’NDA SU SEVİYESİ YÜZDE 35’E DÜŞTÜ BOLU GÖLKÖY BARAJI’NDA SU SEVİYESİ YÜZDE 35’E DÜŞTÜ

Sokak hayvanları için kabul edilen yeni yasa hakkında da bilgi veren Varlık, şu açıklamayı yaptı:

“Önceki yasa tasarısında, sokaktan aldığımız köpeklerimiz, barınağımıza alıp, kısırlaştırıp, tekrar bulunduğu yere bırakılıyordu. Yeni yasa tasarısı ise, alınan köpeklerin yine tüm işlemleri yapılacak ama alındığı bölgeye bırakılmayıp, barınak içinde yeni yaşam alanlarında tutulacak. Yeni yasa bunu ön görüyor. Büyükşehir, il belediyeleri ve nüfusu 25 binin üstünde olan ilçeler, buradaki ödeneği sadece hayvanlar için ayırmak zorundalar. Yani buna uymayan, hayvanların bakımını barınaklarda yapmayan belediyelere cezai işlem uygulanır diye bir madde de var.

Maalesef burada, bu hayvanlar yaşam alanlarına alınıp, sahiplendirilinceye veya işte sahiplendirilmeseler de ölünceye kadar bakılmak zorundalar. Yasadaki madde bu... Türkiye geneline baktığımızda, bu yasayı farklı amaçlar için kullanan bir sürü belediye var. Bu yasa demiyor ki ‘Senin yerin yoksa veya iyileştirmen yoksa bütün hayvanları üst üste al, barınakta istifle’ demiyor. ‘Barınağın kapasitesi müsait değilse iyileştirme yap, yeni yerler aç’ diyor.”

Muhabir: Yasin Celal Torun