Bolu Sınav Özel Öğretim Kursu Rehberlik ve Danışmalık Öğretmeni Uday Aydoğdu, YKS’ye girecek öğrencilerin, ve ailelerin sınav öncesinde yapmaları gerekenlerini anlattı.

Öğrencilerin ders çalışmak yerine deneme çözmeleri, ailelerin çocuklarına yaklaşımları, öğrencinin sınav sabahında nasıl kahvaltı yapması, sınavdan sonra da ailelerin çocuklarına nasıl bir davranışta bulunmaları gerektiği hakkında bilgiler veren Bolu Sınav Özel Öğretim Kursu Rehberlik ve Danışmalık  Uday Aydoğdu, öğrencilerin öncelikle kendilerine güvenmeleri gerektiğini belirtti.

Öğrenciler sınava nasıl hazırlanmalı?

Rehberlik ve Danışmalık Öğretmeni Uday Aydoğdu, öğrencilerin daha çok denemeye yoğunluk vermeleri gerektiğini belirterek, “Şuanda yapmaları gereken en önemli şey soru çözümleri. Soru çözümlerinden ziyade aslında denemelere yoğunluk vermeleri gerekiyor. Çünkü ne kadar deneme görürlerse, özellikle ÖSYM tarzında ne kadar çok soru görürlerse ve deneme görürlerse bu onları avantajlı yapacaktır. Konu zaten şimdiye kadar konuların tamamını bitirmiş olmaları gerekiyor. Bu saatten sonra yapılacak tek şey tamamen deneme üzerinden ilerlemek, deneme üzerinden yapılan sorularda eğer eksik bir konu varsa veya tamamlanmamış bir konu varsa onların üzerinden konu eksiklerini tamamlamak daha mantıklı olacaktır.” dedi.

Aileler çocuklarına nasıl davranmalı?

Öğretmen Aydoğdu, en büyük destekçilerin aileleri olduğunu vurgulayarak, “Çünkü burada her ne kadar öğretmenleri, arkadaşları, etraflarındaki insanlar ne kadar destek olduklarını gösterseler de en büyük destekçileri her zaman aileleri olacaktır. Ailelerin yapmaları gereken şey şu; onlara güvendiklerini hissettirmeleri gerekiyor. Yani öğrencinin, ailenin, annenin, babanın ona güvendiğini hissetmesi gerekiyor. ne olursa olsun annenin babanın desteğini arkanda hissetmesi gerekiyor. Eğer tam tersi bir psikolojiyle olursa eğer öğrenci çok farklı psikolojilerin içine girebilir. Bu da sınavın gidişatını çok olumsuz yerlere çekebilir.” şeklinde konuştu.

Sınav günü öğrenci kahvaltısını nasıl yapmalı?

Aydoğdu, öğrencilerin rutin kahvaltılarını yapmaları gerektiğini vurgulayarak,  “Sınav günüyle ilgili öğrencinin normal rutin kahvaltısını yapması neyse tamamen aynı şekilde devam etmesi gerekiyor. Çünkü bazen şunu yesen bilincini açar, şunu yapsan daha faydalı olur. Hayır bunlar değil. Tamamen öğrencinin kahvaltı rutini neyse öğrencinin tamamen ona uyması gerekiyor. Çünkü faydalı olduğunu düşündüğü farklı bir şey yediği içtiği zaman bu sefer farklı reaksiyonlar gösterebilir. Rutin neyse o rutini bozmadan hafif bir kahvaltıyla sınava gidilebilir. Sınava da 1 saat erken gidilmesi gerekiyor. Çünkü gidip orada bahçede bir tur atmaları, o atmosferi görmeleri heyecanlarını bir nebzede olsa azaltacaktır. Bir başka konuda rahat giyinmeleri gerekiyor. Yapabiliyorlarsa eşofman yada pijamayla bile gidilebilir. Çünkü 2 saat gibi bir süre var. Ne kadar rahat olurlarsa onlar için daha iyi olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Sınav sonrasında aileler çocuklarına nasıl davranmalı?

Sınavdan sonra ailenin çocuklarını başkalarıyla karşılaştırmaması gerektiğini vurgulayan Aydoğdu, “Öğrencinin sınavı kötü geçmişse, öğrencinin kaybedeceği bir şey kalmayacaktır. Bu sene sınavı kötü geçen öğrenci aslında zemin hazırlamak gibi bir şey oldu. Ailenin öğrenciyi başkalarıyla kıyaslamak, başkalarıyla karşılaştırmak bu tamamen onu çok daha olumsuz etkileyebilir. “Ailem zaten böyle düşünüyor. Benim yapamayacağımı düşünüyor. Ben o zaman bırakayım” diyenlerde olabilir. Burada yapmaları gereken tek şey şu; bu biz sınavdı. Ne olursa olsun işin ucunda herhangi bir ölüm yok. Herhangi bir kötü bir şey yok. “Bu sene olmalı. Bu sene zemini çok güzel bir şekilde hazırladım. Önümüzdeki sene zeminin üstüne ekliye ekliye kendimi çok daha rahat bir şekilde hazırlayabilirim ve daha iyisini yapabilirim” diye ailenin de buna inanması gerekiyor.” dedi.

Son günlerde yapmaları gerekenler

Öğrencinin öncelikle kendisine güvenmesi gerektiğinin altını çizen Aydoğdu, “Özellikle uyku, biz hep söylüyoruz bunu. Uyku rutinlerini çok iyi bir şekilde düzenlemeleri gerekiyor. Normalde önceden 00.00’da uyuyacaksa gece 2-3’e kadar sürmemesi gerekiyor. Çünkü sabah uyandığı zaman öğrencinin kendini dinç hissetmesi lazım. Uykunun yanında engelleri kaldırması gerekiyor. Örneğin telefon, tablet, sosyal medya. Bunları tamamen hayatından en azından şu son süre için hayatından çıkarması gerekiyor. Yapabiliyorlarsa eğer normal bir tuşlu telefona geçsinler. Çünkü gece uyduğu zaman telefonu eline aldığı zaman bir sosyal medyaya bakayım diyor. Bu sefer 10 dakika olmuş 1 saat. Öğrenci ve hala telefonlar uğraşıyor. Buda olumsuz bir etken.  Bunları yapmaları gerekiyor şuanda. En önemlisi de kendilerine güvenmesi gerekiyor. Sonuçta 1 yıl boyunca emek verdiler. Çaba sarf ettiler. Bazı şeylerden fedakarlık yaptılar. Arkadaşları gezdi, onlar ders çalıştı. Bir hayalleri var. O hayallere ulaşabileceklerine inanmaları gerekiyor. Biz burada ne kadar olursak olalım, aileleri ne kadar destek olurlarsa olsunlar, onların kendilerine güvenmeleri gerekiyor. Az da olsa kendilerine güvenmemeleri, onların stresini ve heyecanını biraz daha arttıracak. Çünkü en önemlisi kendilerine güvenmek.” ifadelerini kullandı.

Editör: Ahmet İshak GÜLEN