Bolu’da muhtemel afetlere müdahale etmek için il genelinde hem kamu çalışanları hem de özel sektörden gönüllü kişilerin katılımıyla kurulan 8 arama kurtarma derneğine 4 milyon 872 bin TL’lik malzeme desteği verildi.

HABER: ASLI AKIŞ

Bolu’da muhtemel deprem ve afetlerde görev alması için farklı kurum ve kuruluşlardan gönüllülerin katılımı ile 22 arama kurtarma ekipleri kuruldu. Afetlerde halihazırda görev almak için kurulan arama kurtarma derneklerinden 8 tanesi, Bolu Valiliğinin desteğiyle Sivil Toplum İlişkiler Genel Müdürlüğünün hibe programına alındı. 8 tane Bolu Arama Kurtarma ekiplerinin malzeme teslim töreni gerçekleştirildi.

17 Temmuz Kapalı Spor Salondaki Törene; Bolu Valisi Erkan Kılıç, AFAD Planlama ve Risk Azaltma Daire Başkanı Abdulkadir Tezcan, Bolu İdare Mahkemesi Başkanı Tuncay Atakan, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Haluk Saygılı, AFAD Bolu İl Müdürü Cengiz Çavuş, kurum müdürleri, STK başkanları, Bolu Arama Kurtarma ekipleri katılım sağladı.

ISTIKALAR MADALYALAR İÇİN SALLANACAK ISTIKALAR MADALYALAR İÇİN SALLANACAK

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende ilk olarak Bolu AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş açılış konuşmasını yaptı.

“BOLU’DA 22 ARAMA KURTARMA DERNEĞİMİZ FAALİYET GÖSTERİYOR”

Bolu AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş, ülkemizi derinden sarsan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremde 50 binden fazla canın hayatını kaybettiğini milyarlarca dolarlık maddi yıkımla karşı karşıya gelindiğini hatırlatarak;  “11 ilde aynı anda büyük yıkım ve tahribata neden olan deprem bize bir kez daha böyle bir durumu üstesinden gelebilmek için eğitilmiş insan gücüne duyulan ihtiyacı fazlasıyla gösterdi.  Bolu’da sayın valimiz Erkân Kılıç’ın himayelerinde 19 arama kurtarma derneği kurulmuş ve var olan diğer üç dernek ile birlikte toplamda ilimizde 22 arama kurtarma derneği Bolu genelinde faaliyet göstermeye başlamıştır.” şeklinde konuştu.

“4 MİLYON 872 BİN TL DEĞERİNDE MALZEME TEMİN EDİLDİ”

AFAD Başkanlığının katkısıyla Bolu’daki arama kurtarma derneklerine toplamda 4 milyon 872 bin TL değerinde malzeme temini yapıldığını vurgulayan Çavuş; “Sayın valimizin destekleriyle 8 arama kurtarma derneğimiz sivil toplumla ilişkiler genel müdürlüğünce 3 milyon 975 bin TL hibe programından yaralanması sağlanmıştır. AFAD başkanlığımızca ilimizdeki arama kurtarma derneklerine 360 bin TL değerinde malzeme yardımı yapılmıştır. Bolu Valiliği Acil Yardım hesabına hayırseverlerimizin desteğiyle 574 bin TL maddi olanak sağlanmıştır. Yapılan maddi yardımlar sonucu 8 arama kurtarma derneğimize bolu valiliği acil yardım hesabımız sivil toplumla ilişkiler genel müdürlüğü hibe programı ve AFAD Başkanlığımızın katkısıyla toplamda 4 milyon 872 bin TL değerinde malzeme temin edilerek arama kurtarma derneklerimize tahsisi edilmiştir.” dedi.

“7/24 SAAT ÇALIŞIYORUZ VE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   

Cengiz Çavuş, AFAD olarak gece gündüz sahada olduklarını belirterek; “8 arama kurtarma derneğimizin akreditasyon işlemleri başlatılmış Bolu İHH Arama Kurtarma Derneğimiz daha önce akreditasyon işlemlerini tamamlayarak operasyonel hale getirilmiştir. Biz ekiplerimizde 7/24 saat çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Sizlerin de varlıklarıyla daha güçlü ve hazır hale geleceğiz.” diye konuştu.

“AFETLERDE DERNEKLERİMİZİN ÖNEMİ BÜYÜK”

AFAD Başkanlık Sivil Toplumla İlişkiler ve Akreditasyon Daire Başkanı Abdülkadir Tezcan, “Bolu'da bizim için gerçekten ülkemizdeki birçok ile göre bu kadar öncü ve iyi olmasını önemli gördüğümüz arama kurtarma ekiplerimize hem malzeme teslim töreni hem de onların eğitimleri noktasında bir aradayız. 6 Şubat depremlerinde gördük. Ülkemizin tamamı deprem bölgesine destek olmak için yola çıktı ve bir şeyler yapmaya çalıştı. Herkes elinden geldiğince ben ne yapabilirim diye sordular. Aslında bu soruyu bugün de sormamız gerektiğini, bugün sorarsak faydalı olabileceğinin bir göstergesidir. Çünkü bugün sormakla aslında hem eğitim alıyorlar hem malzeme desteği çok önemli, doğru malzemelerin elimizde bulunması, hem de bölgede planlardan haberdar olduğumuz zaman işte gücümüzü, on birim, yüz birim katında bulunabilecek gücü oluşturuyoruz. Afetlerde bu derneklerimizin desteğini ne kadar çok alabilirsek sivil toplumun kapasitesinin artması bizi daha da güçlü kılıyor. Bilinçli insanlarla sahada olmak aslında performansımızı artırıyor. Çünkü bazen yardım edelim derken aslında o faaliyet bizim için bir engel teşkil ediyor” ifadelerini kullandı.

“BOLU DEPREME HAZIR OLMAK ZORUNDA”

Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu’nun bir deprem şehri olduğuna dikkat çekerek; “Biliyorsunuz ülkemiz deprem bölgesi. Afetlerin, sellerin he zaman olduğu bir ülke. Bolu da özellikle deprem noktasında fay hatlarının geçtiği kritik bir il. Biliyorsunuz ilimizde bundan önce büyük depremler oldu. 1944 yılındaki Gerede depremi, 1957 Abant, 1967 Mudurnu, 1999 Bolu – Düzce Depremi ve bu büyük depremlerin dışında da orta ve küçük çaplı çok sayıda deprem bölgemizde yaşandı. Hep söylenen bir söz var biliyorsunuz. Bolu depreme hazır olmak zorunda. Tüm Türkiye depreme hazır olmak zorunda. Dolayısıyla bununla ilgili çalışmalar yürütülmesi gerekiyor” dedi.

“EN İYİ ŞEKİLDE DEPREME HAZILIKLI OLMALIYIZ”

6 Şubat depreminden sonra Bolu ve tüm ülkenin çok daha iyi bir şekilde depremlere hazırlıklı olması gerektiğine işaret eden Vali Kılıç; “Bunun farkına da vardık. AFAD Başkanlığı gerçekten önemli bir kurum en son depremde de çok önemli işler yaptı. Bunun sonuçlarını da hep beraber gördük. O bölgedeki vatandaşların memnuniyetini gördük. Ama ne vardı deprem gerçekten 11 ili etkileyen ve dünyanın en büyük depremlerinden biriydi. 10 binlerce bina yıkılmış, 50 binin üzerinde vefatımız oldu. Çok sayıda yaralılar oldu. Dolayısıyla Dünya’nın hangi ülkesi olursa olsun, bu kadar büyük bir depremin altından, bu kadar kısa süre içerisinde kalkması mümkün değil” şeklinde konuştu.

“BOLU’DAN TÜM HERKES SEFERBER OLDU, YARDIMDA BULUNDU”

Vali Kılıç, Bolu’nun tüm deprem bölgelerine yardımda bulunduğunu anımsatarak; “Maraş depremi o kadar küçük bir deprem değil. Buna rağmen Devlet, vatandaşlarımız, sivil toplum kuruluşları imkânlarını ortaya koyarak hizmet verdiler, bu yaraların sarılması için çaba sarf ettiler. Bolu’da başta olmak üzere tüm vatandaşlarımız seferber oldu. Bolulu hemşehrilerimiz de bu deprem dolayısıyla çok büyük fedakârlıkta yardımda bulundu.  Her yerde de söyleniyor, ‘Bolu bu kadar yardımı nasıl yaptı?’ Gerçekten her ile biz yardım yaptık. Allah sizlerden yardım edenlerden razı olsun.” ifadelerine yer verdi.

“EĞİTİMLERİ AFAD TARAFINDAN VERİLDİ”

Kentteki arama kurtarma ekiplerinin sayısının az olduğuna kanaat ettiklerini vurgulayan Vali Kılıç; “Bolu ve ülkemiz deprem bölgesi, bu konuda arama kurtarma derneğimiz ne kadar var dedik. Gördük ki  2-3 tane var. Kendi imkânlarıyla bölgeye gidiyorlar, destek olmaya çalışıyorlar. Burada AFAD başkanlığının il müdürlüğünün yanında bizim tüm ilçeleri kapsayan arama – kurtarma derneklerini kurmamız gerektiğini zaten fark ettik ve çalışmalara başladık. Çok şükür şu anda 22 tane Bolu ilinde arama – kurtarma derneği kuruldu. Eğitimleri AFAD tarafından verildi. Başlangıcı yapıldı. Bir tane derneğimiz de AFAD başkanlığına akredite oldu. Büyük depremlerin hepsine katılabilecek durumda. Diğerlerinin de eğitim faaliyetleri devam ediyor. Burada 8 tane arama – kurtarma derneği, ekipmanları hepsi alındı, hepsi depreme inşallah olmaz, hazır durumda” dedi.

“KAMPANYA BAŞLATTIK, CİDDİ DESTEKLER ALDIK”

Deprem olduktan sonra bölgeye çok sayıda vatandaş, sivil toplum kuruluşu gitti ama oraya gidince de elinde imkân, araç gereç, yetişmiş insan olamayınca az oldu.  Bunları düşünerek çalışmalar yapıldı. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü bize çok ciddi katkıda bulundu. Burada hayırsever vatandaşlarımızla kampanya başlattık onlar destek verdiler.  AFAD’ın da kısmi imkânlarıyla beraber biz şu anda 8 tane her türlü depreme karşı araç gereci hazır, eğitim alınmış personelimiz var. Şu anda 200 kişi bu eğitimden geçti. 22 derneğin tamamına bu eğitimi verdiğimizde, her birini 25-30 ile çarptığımızda rakamın ne kadar ciddi olduğunun farkına varmış olacaksınız.

“BÜTÜN EKİPLERİMİZ TÜRKİYE’NİN EMRİNDE”

Bu malzemeleri alırken AFAD ile bu işi profesyonel olarak yürüten kişilerle görüştük. Hangi araç – gereçler ekipmanlar lazım, hepsinin kayıtlarını aldık ve bu şekilde tedariki yapıldı. Bizim bütün ekiplerimiz, arama kurtarma derneklerimiz Türkiye’nin emrinde. Hepsi gönüllü, hepsi istekli kendilerini de sivil toplum kuruluşlarına da teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. Hiçbir karşılık beklemeden bu işin içerisine girdiler. Maraş depreminde de Maraş’a koştular. Nerde olursa da koşacaklarına biz inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

TEŞEKKÜR BELGELERİ TAKDİME EDİLDİ

Konuşmaların ardından arama ve kurtarma derneklerine ekipman alımına destek veren şirketlerin yetkililerine teşekkür belgesi takdim eden Kılıç'a, stantlardaki ekipmanlar hakkında bilgi verildi.

Editör: Ahmet İshak GÜLEN