Turizm değerleriyle ön plana çıkmaya çalışan, birçok doğal güzelliği bünyesinde barındıran Bolu’da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 48. Turizm Haftası kutlamaları yapılan kortej yürüyüşüyle başladı.

Belediye Meydanında Anıtpark’a kadar yapılan kortej yürüyüşüne; İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay’ın yanı sıra kurum ve kuruluşların müdürleri,  ilimizin turizm sektörü temsilcileri ile Turizm otelcilik öğrencileri katılım sağladı.

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerini bünyesinde barındıran Bolu’da 15-22 Nisan Turizm Haftası etkinlikleri, düzenlenen kortej yürüyüşü ile start aldı. Belediye Bandosu eşliğinde yapılan yürüyüş Anıtpark’ta düzenlenen tören ile devam etti.

 Programda ilk olarak İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşı ile devam eden törende açılış konuşmasını İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay yaptı.

“OSMANLI TARİHİ İÇERİSİNDE İSE BOLU’MUZ ÖNEMLİ BİR SANCAK KONUMUNDA OLMUŞTUR”

Doğanay, Bolu’nun tarihi geçmişinden bahsederek; “Bireylerin tanınırlığında şehirlerin, şehirlerin tanınırlığında bulundukları büyük coğrafyanın ve bu coğrafya da yaşanan tarihi hadiselerin rolü söz konusudur. Bolumuz, bu anlamda gerek tarihsel süreç içinde anlam kazanan değerleri, gerekse barındırdığı farklı kültürlerle bir kültür kavşağı rolüyle, yaşayanlarının adını gururla andığı ve anacağı bir yerleşim merkezidir.

“BOLU’MUZ ÖNEMLİ BİR SANCAK KONUMUNDA OLMUŞTUR” 

Tarihsel anlamda Hititlerden, Firigya’ya, Bitinya Krallığından, Roma İmparatorluğu’na farklı kültürleri bağrında yaşatmış Horasanlı Aslahaddin tarafından fethedildikten sonra ise Peçenek, Uz, Kuman Türkleri ile Dodurga, Salur, Bayındır, Yuva ve daha birçok Türk boyunun bir araya geldiği bir ticaret ve kültür noktasıdır. Osmanlı tarihi içerisinde ise Bolu’muz önemli bir sancak konumunda olmuştur.” dedi.

“DOĞAL GÜZELLİKLERİYLE DE ÖN PLANA ÇIKAN BİR DESTİNASYON”

Bolu’nun tarihi açıdan olduğu kadar doğal güzellikleriyle de ön plana çıkan bir destinasyon olduğuna işaret eden Doğanay; “ Yedigöller, Abant Gölü, Gölcük, Kartalkaya, Seben Kaya Evleri, Mudurnu ve Göynük’te yer alan Tarihi Türk evleri kentimizin en önemli turizm bölgelerindendir. Ayrıca Türk Dünyasının önemli destansı isimlerinden Köroğlu; yöresel lezzetleri olan Abant Kebabı, Mengen Pilavı, Kabaklı Gözleme, Bolu Çikolatası, Saray Helvası ve Kaldırık Dolması gibi lezzetlerde yöremizin tanınırlığını artırmaktadır.

“FARKLI TURİZM ÇEŞİTLERİ İLİMİZDE YAPILMAKTADIR”

Doğanay, Bolu’nun deniz turizmi dışında tüm turizm çeşitlerinin yapılabileceği ender yörelerde biri şeklinde nitelendirerek; “Bolu deniz turizmi dışında kültür, inanç, gençlik, spor, kamp, av, kongre, toplantı, gastronomi ve alternatif turizm gibi birçok turizm türleri ilimizde yapılmaktadır. Bu kapsamda ilimiz genelinde çeşitli sınıflarda toplam 170 konaklama tesisi bulunmaktadır. Bu tesislerin toplan yatak kapasitesi de 9875’tir. Yatırım faaliyetleri devam eden tesislerle birlikte önümüzdeki yıl toplam yatak sayısının 10 binin üzerine çıkması planlanmaktadır. 2024 yılında ilimiz geneli turizm tesislerimizde 810 bin yerli, 117 bin yabancı olmak üzere toplam 927bin kişi konaklamıştır. Sözlerime son verirken 2024 yılı turizm sezonunun ülkemize, milletimize ve turizm sektöründe yer alan otel, acente ve tüm işletmeler için hayırlı, huzurlu ve bereketli geçmesini diler Turizm haftasında bizleri yalnız bırakmayan, desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür eder, saygılar sunarım.” dedi.

HALK OYUNLARI EKİBİ BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

Konuşmaların ardından, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Halk Oyunları ekibi tarafından halk oyunu gösterisi sergilendi. Program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Editör: Ahmet İshak GÜLEN