Bolu İzzet Baysal Fizik ve Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Reyyan Yüce, Kurban Bayramı'nda, kalp damar, diyabet, hipertansiyon ve böbrek gibi kronik hastalığı olan kişilerin et tüketiminde porsiyon kontrolüne özen göstermeleri gerektiğine dikkat çekti.

ÖZEL HABER: ASLI AKIŞ

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI, ÖĞRETMENLER İÇİN İKRAMİYE İSTEDİ CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI, ÖĞRETMENLER İÇİN İKRAMİYE İSTEDİ

Kurban Bayramı süresince sağlıklı beslenmenin temel prensipleri, yiyecek seçimi, porsiyon kontrolü ve besin gruplarının dengeli dağılımına ilişkin bilgi veren Diyetisyen Reyyan Yüce özellikle aşırı et ve tatlı tüketiminden kaçınılmasını tavsiye ediyor.

PORSİYON MİKTARI ÇOK ÖNEMLİ”

Dengeli ve sağlıklı bir tabak oluşturmaya değinen Diyetisyen Reyyan Yüce; “Kendimize her zaman dengeli ve sağlıklı bir tabak oluşturmaya özen göstermeliyiz. Burada özellikle dikkat etmemiz gereken noktalardan biri porsiyon miktarı. Yaklaşık 70 kilo kadar olan sağlıklı bir kadın bireyin günlük tüketmesi gereken et miktarı 100-120 gram bu da 4 köfte, Erkekler bireyler ise 120-150 gram o da 5 köfte yapıyor. O gün ete doyalım diye yüklenmeyelim zamana yayalım. Almamız gereken protein miktarını dengelemeye çalışalım. Danışanlarımıza ‘siz asla yiyemezsiniz, bu sizin için yasak’ demiyoruz ama hipertansiyon, kardiyovasküler bir sıkıntısı olan bireylere porsiyon kontrolünü öneriyoruz. Tabii ki kurbanda herkes et tüketmesi gerekir ama önemli olan hayvansal yağda böyle yüksek ateşte kızartılmış yağlar yerine fırında haşlanmış yeterli kişiye özel porsiyon kontrolüyle tüketilebilir” şeklinde konuştu.

“SÜTLÜ TATLILARI TERCİH ETMELİYİZ”

Diyetisyen Yüce, bayramda ağır ve şerbetli tatlılardan kaçınılması noktasında da uyararak;   “Her bayramda olduğu gibi hamur işi, ağır, şekerli, şerbetli tatlılar yemeyin. Sütlü tatlılara yönelmemiz gerekir. Yaz geldiği için onun yerine bir kase küçük sütlü dondurma olabilir. Özellikle şeker katılmış değil ama sade normal inek sütüyle ya da keçi sütüyle yapılmış dondurmaları tercih etmeniz aslında bizim için daha sağlıklı ve daha hafif bir bayram geçirmemizi sağlayacaktır” dedi.

“SU TÜKETİMİNE ÖZEN GÖSTERELİM”

Yüce, su tüketiminin yaz aylarında önemli olduğunu vurgulayarak; “Özellikle yaz aylarında olduğumuz için kişi başı biz 33cc kadar kilo başına su öneririz ama terlemeyle fiziksel aktivitenin artmasıyla iki- iki buçuk litre bizim için yetersiz olabilecektir. İçebiliyorsak tabii ki bu bireye bağlı bu böbrek fonksiyonları aşırı yormayacak ciddi sıkıntısı olmayan bireyler için üç- üç buçuk litreye kadar atılan terlemeyle atılan suyun vücuda tekrar alınabilmesi için iki buçuk- üç buçuk arası kişiye göre değişen bir su tüketimine ihtiyacımız var” ifadelerine yer verdi.

Editör: Ahmet İshak GÜLEN