Mudurnu ilçesi Demirciler Çarşısında çocuk yaştan beri esnaflık yapan İsmail Atlı Mudurnu’nun AHİ Babası. Türkiye’nin ilk Fındık Kabuğu sobası imalatçısı ve geliştiricisi. Şimdilerde ise kardeş ülke Azerbaycan’daki okulların soba ihtiyacını karşılıyor.
Haber: Aslı Akış
Bolu’nun Mudurnu ilçesinde yaşayan ve dedesinden aldığı mesleğini 3’üncü kuşak olarak devam ettiren İsmail Atlı, Demirciler Çarşısı’ındaki 50 metrekarelik dükkanında kömür sobalarına alternatif olarak pelet sobası imal etmeye başladı.
Çocukluk yaşlarında dedesinin ve babasının yanında çalışarak demirci ustası olan ve 50 yıldır mesleği devam ettiren Atlı, Türkiye’ye ve Dünya’ya önce Fındık Kabuğu sobasını ardından da pelet sobalarını tanıttı. Mesleğini ahilik ahlakıyla yürüten ve ahilik geleneğini yaşatan son demirci ustalarından Atlı, tüm Türkiye'de rağbet gören sobaların ilk ihracatını da geçen sene Azerbaycan’a gerçekleştirdi.
50 YILDIR MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR
Dünyanın birçok ülkesinden aldığı siparişleri yetiştirebilmek için gece gündüz çalışan demirci ustası İsmail Atlı; “1920’den beri dede mesleğini devam ettiriyorum. Günün şartlarına uygun demircilikte yetişmiş bir eleman olaraktan soba imalatına başladık. 50 yıldan soba üretiyoruz. Önceleri “fındık kabuğu sobaları” yanıyordu bizde son zamanlarda pelet sobası favori olunca sobaların dizaynını ona göre ayarladık” şeklinde konuştu.
“YURTİÇİ VE DIŞI SATIŞLARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Ürettiği sobaları birçok ile göndererek alın terinin karşılığını alan Atlı; “Şu anda yurt içi ve yurt dışı satışlarımız devam ediyor. Geçen sene de verdim bu yılda inşallah göndereceğiz. Azerbaycan'ın bütün okullarının ısıtma işlemlerini bizim sobalar ile karşılayacağız. Bizim için önemli olan olmazsa olmazımız müşteri memnuniyeti” dedi.
“ELEMAN BULMAKTA ZORLANIYORUZ”
Demirci ustası Atlı, eleman bulmakta zorlandığının da altını çizerek; “Günde ortalama 5-6 tane soba yapıyoruz. Sobalar el yapımı, işçilik çok fazla. Makine ile olacak hiçbir yanı yok. Şu anda yaptığımız sobalarımızı Azerbaycan’a gönderiyoruz. Bunun dışında Almanya ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yunanistan, Bulgaristan ve Lübnan’a gönderdim. Fakat yoğunluk olduğu zaman yetiştiremiyorum, cevap veremiyorum. El işçiliği olduğu için kimse de yanaşmıyor. Çok zor eleman bulamıyoruz” ifadelerini kullandı.
“BOŞ ZAMANIMIZ YOK”
400 tane sobayı sabah 09:00 gece 24:00 mesai harcayarak tamamlayan usta Atlı; “Her gün böyleyiz bizim tatilimiz boş zamanımız yok. Üretmek ve çalışmakla geçiyor vaktimiz. Çocukluğumdan beri işimin başındayım” dedi.
Kültür Bakanlığı El Sanatları sanatçısı İsmail Atlı 2019 yılında da Mudurnu’nun ahi babası oldu. Atlı; “Demirci ustası olaraktan da benden başka Kültür bakanlığımızda kayıtlı kimse yok. Ben onlara ustayım demedim onlar gelip beni buldular. 2019 yılında Bolu İli Ahi babasıyım.” Diye konuştu.
“İMKANLARIMIZ DAHİLİNDE DEPREM BÖLGESİNE YARDIM YAPTIK”
Geçen sene 650 tane Azerbaycan’a, akabinde Lübnan, Bulgaristan, Yunanistan, Almanya, Hollanda’ya soba gönderdiğine de işarete den Atlı; “Yurt içinde Türkiye'nin her tarafından talep geliyor fakat bu sene deprem bölgesinden çok oldu. Kendi imkanlarımız dahilinde deprem bölgesine 2-3 araba soba gönderdim. Allah kimsenin başına vermesin zorda olan, alamayan, yapamayanlar var bizde imkanlarımız yettiğinde yardımcı olamaya gayret ediyoruz.” Şeklinde konuştu.
Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve kurulduğu günden bu yana birçok kültüre ev sahipliği yapan Mudurnu'daki bir zamanlar 50'ye yakın demirci esnafının bulunduğu Demirciler Çarşısı'nda çekiç ve örs sesleri yükselmeye devam ediyor.