Bolu Genç Kızılay, 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde “empati parkuru” kurarak, vatandaşların dezavantajlı bireyleri anlamasını sağladı.
Bolu Kızılay ve Bolu Genç Kızılay 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde, dezavantajları bireylerin günlük yaşam becerilerini ve yaşadığı zorlukların daha iyi anlaşılabilmesi için İzzet Baysal Caddesinde “Empati Parkuru” kurdu. Oldukça ilgi çeken “Empati Parkuru”nda vatandaşların gözleri kapatılıp yürütülüyor, ardından yine gözleri kapalı bir şekilde tek elle su şişesini açıp bardağa dökerek içmeleri isteniyor. Parkurun bir başka kısmında vatandaşlar tekerlekli sandalye ile ilerlemeye çalışıyor. Bir diğer kısımda ise vatandaşın kulağına kulaklık takılarak karşısında konuşan kişinin ne söylediğini anlamaya çalışması bekleniyor.
Bu zorlu parkurdan geçmeye çalışan vatandaşlar, dezavantajlı bireylerin ne kadar zor bir hayatı olduğunu anlayarak parkurun adına yakışır bir şekilde “empati” yaptılar.
Genç Kızılay Bolu İl Başkanı Tunahan Erdoğdu ve Genç Kızılay Etkinlik Organizasyonu Başkanı Mervenur Erdoğdu, “empati parkurunun amacından bahsetti:
“HERKESE BİZ BURADAYIZ DİYORUZ”
Tunahan Erdoğdu, “İlk önce şöyle başlamak istiyorum. Ben kendim denedim ilk başta. O farkı anladım. Görme engelli vatandaşlar için hazırladığımız bu parkurda elimde değnekle kendim hareket etmeye çalıştım. Normalde 3-4 metrelik yolu 3-4 saniyede yürüyebileceksem ben 3-4 dakikada bitirdim o yolu. Bunu anlamayabilmek bir insan için çok büyük bir avantaj aslında. Çünkü bizim ülkemizde belli başlı şeyler göz ardı ediliyor. Bunu göz ardı etmemelerini sağlıyoruz. Buraya vatandaşlarımız geldiklerinde de ben birkaç kişi de farklı tebessüm hissettim. O tebessümü yaşatabilmek te bizim boynumuzun borcuydu. Bunu da yaşattığımız için çok teşekkür ediyorum herkese. Çevremizdeki insanlara herkese biz buradayız diyoruz. Daima hazırız diyoruz. Engelli vatandaşlarımızın elinden tutalım, her insanın yanında olduğumuzu sizlere iletiyoruz.” dedi.
“FARKINDALIK YARATMAK İSTEDİK”
Mervenur Erdoğdu, Bolu Genç Kızılay ve Bolu Kızılay Şubesi olarak etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Dünya Engelliler Gününde, yaşanan zorlukların aslında vatandaşlarımızın da farkında olması için farkındalık yaratmak istedik. Bunun için de empati parkurları kurduk.”
“ZOR BİR ŞEY”
Parkurda hem gözleri kapalı yürüyen hem de tekerlekli sandalye ile ilerlemeyi deneyen Levent Atacı, “Bayağı zordu. Tekerlekli sandalyede kollarım bayağı acıdı. Gözlerim kapalıyken su içip, dökmek biraz zordu. Gözlerim kapalıyken yürümek de zordu. Dezavantajlı bireylerin neler yaşayabildiğini anladım, zor bir şey…” ifadelerini kullandı.
“HAYATLARININ NE KADAR ZOR OLDUĞUNU FARKETTİM”
Gözleri kapalı olarak parkurdan geçen Fettah isimli genç, “Parkurda deneme yaptıktan sonra hayatlarının ne kadar zor olduğunu farkettim. Gerçekten görmemek, ellerimizle bir şeyler yapabilmek çok önemliymiş. Gerçekten zor bir hayatları varmış. Allah kimseye böyle bir dert vermesin” dedi. Görme engellilere çağrıda bulunan Fettah, “asla pes etmeyin, pes edince hayatın bitiyor çünkü.” diye konuştu.