Bolu Valiliği ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ortaklığında ‘Osmanlıdan Günümüze Muhtarlık’ konulu panel düzenledi.

Bolu Bilim ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen ‘Osmanlıdan Günümüze Muhtarlık’ konulu panele; Bolu Vali Yardımcısı Abdullah Şen, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer,Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hakan Alpaslan, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Cemil Sarıcı, MHP İl Başkanı İlhan Durak, STK üyeleri ve muhtarlar katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlayan programda ilk olarak Bolu Muhtar Dernekleri Başkanları açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

“MUHTAR ARKADAŞLARIMIN GÜNÜNÜ KUTLUYORUM”

Bolu Köy ve Mahalle Muhtarlar Derneği Başkanı İlhan Çalışkan konuşmasına arkadaşlarına teşekkürlerin sunarak başladı. Çalışkan; “Mahallesinin ve köy halkının hizmetinde olan muhtar arkadaşlarım, çalıştığı birimlerin adeta mesai arkadaşı gibi onlarla beraber koşan değerli muhtar arkadaşlarımın gününü kutluyorum. Hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

“VATANDAŞLARIN HER ZAMAN YANINDAYIZ”

BALIK TEZGAHLARI CANLANDI BALIK TEZGAHLARI CANLANDI

Bolu Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı İlhami Otacıoğlu, “ Demokrasi zincirinin ilk halkasını oluşturan ve milletimizin tercihi ve teveccühünü mahzar alan, halkımızın bizzat seçtiği muhtarlarımızın 19 Ekim 2015 tarihinde başbakanlık genelgesiyle ‘Muhtarlar Günü’ olarak kabul edilmesine vesilesi olan başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, emeği geçen herkese teşekkür ederim. Muhtarlık kurumu olmadan bir kentin yönetim ayağı her zaman noksan kalır. Bu yüzden ne kadar sorumluluklarımız olduğunu bilinci içinde çalışmaktayız. Yerel idarenin alt birimi olmamız nedeniyle halkımızın sosyal hayatını yakinen müşahede etmekteyiz. Vatandaşların gönlünde, cenazesinde, sevincinde ve hüznünde her zaman yanındayız” şeklinde konuştu.

“MUHTARLARIN SOSYAL HAKLARI YOKTU”

Bolu Muhtarlar Derneği Başkanı Fikret Özen, muhtarlıkların Osmanlı döneminde kurulduğuna değinerek, “1829 yılında faaliyete geçen bugün itibariyle 194 yıl önce kurulan bir müessesenin mensubu olmaktan gurur duymaktayım. Osmanlıyı tanımıyoruz dediğin zaman görev yaptığın kurumu tanımıyorum demektir. 1829 yılında bundan 194 yıl önce kurulan Muhtarlık müessesesi Osmanlı Devleti zamanında kurulmuştur. Osmanlıyı inkar etmek dedeni inkar etmek gibi bir şey oluyor. Babanı inkar etmek gibi bir şey oluyor. Ben böyle bir müesseseyi kuran Osmanlının çok değerli, merhum kişilere Allah’tan rahmet diliyorum. Saygı ve sevgiyle selamlıyorum. 194 yıl dedik ama 2015 yılına kadar muhtarlar rutin bir şekilde geldik. Muhtarların sosyal hakları yoktu. Muhtarların ödenekleri yoktu. Muhtarlara tanınan haklar yoktu. 2015 yılında Sayın Cumhurbaşkanı talimatlarıyla 19 Ekim Muhtarlar Günü olarak ilan edildi. Bizimde artık bir günümüz var” ifadelerine yer verdi.

“DEVLETİN İDARİ SİSTEMİNDE MUHTAR KILCAL DAMARDIR”

Bolu Vali Yardımcısı Abdullah Şen, muhtarların devletin idari sisteminde kılcal damar görevi olduğunu vurgulayarak, “1829 yılında 2. Mahmut zamanında yeniçerilerin kaldırılması üzerinde Galata, Eyüp ve Üsküdar semtlerinde mahalle olarak kurulan muhtarlık kurumu 1833 yılında İstanbul sancağının uygulamayı taşra teşkilatına taşımak istemesi üzerine Bolu’da oraya bağlı olduğu için ilk muhtarlık uygulamasının bir merkezi olduğundan önem arz ediyor.

Bizim 112 köyümüz, merkezde de 44 mahalle muhtarlığımız var. Tüm mahalle ve köy muhtarlarımızın muhtarlar gününü en içten dileklerimle tebrik ediyorum. Devletin idari sisteminde muhtar kılcal damardır. Bizim Ankara’da planlanan hizmetlerimizin mahale mahalle, köy köy, belde beldelerime ulaşabilmesi için muhtarın çok efektif fonsiyonel görevini iyi yapabilmesi lazım. Hem seçimle gelmesi hem de köyde devleti temsil ediyor olması idari sistemde özel konum arz ediyor. Bu iki özellik bir arada sadece muhtarda var o da müessesenin önemini izah ediyor” dedi.

“TÜRKİYE’DE YAKLAŞIK OLARAK 53 BİN ADET MUHTAR BULUNMAKTADIR”

Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hakan Alpaslan, Günümüzde olan şekli ile Muhtarlık birimlerinin temellerinin ilk olarak 1829 senesinde İstanbul’da atıldığını kaydederek, “Muhtarlık 1913 yılında hukuki dayanağını kaybetse de Cumhuriyet Dönemi'nde de varlığını sürdürmüştür. 1944 tarihli ve 4541 sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetlerinin Teşkiline Dair Kanun ile Kanunun uygulama şekil ve esaslarına dair 1945 tarihli tüzük çıkarılmış ve bugünkü şeklini almıştır. Günümüzde varlığını koruyan ve muhtarlık mahalle yönetimini düzenleyen yasa 05.04.2004 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilmiştir. Türkiye’de yaklaşık olarak 53 bin adet muhtar bulunmaktadır” diye konuştu.

“MUHTARLARIMIZ YEREL YÖNETİMLERLE HALK ARASINDAKİ KÖPRÜDÜR”       

Alpaslan, muhtarların kendi sorunları değil mahallenin sorunlarının çözümü için gayret gösterdiğinin altını çizerek, “Sayın Muhtarlarımız asla kaydetör ya da evrak düzenleyicisi değil, halkın temsilcileri, yerel yönetimlerle halk arasındaki köprüdür. Mahalle ve köy halkı tarafından adaylar arasından seçilen muhtar, azaları ile birlikte mahalle ya da köyün idari işlerini yürütür. Bulunduğu bölgenin temsilcisi olmakla birlikte görev alanı içerisine giren bölgede yasaların halka duyurulmasını da sağlar. Kendi sorunları için değil, mahallelinin sorunlarının çözümü için azami gayret göstermektedir” ifadelerini kullandı.

“MUHTAR DA DEMOKRASİNİN TEMEL TAŞIDIR”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Muhtar da demokrasinin temel taşıdır” sözünü de hatırlatan başkan yardımcısı Hasan Hakan Alpaslan, “Muhtarlık işleri müdürlüğünün bağlı bulunduğu Bolu Belediye Başkan Yardımcısı olarak, halkın sorunlarının çözümü adına kendileriyle beraber çalışmaktan, güzel anılar biriktirmekten, son derece memnun olduğumu bir kez daha dile getirirken, bu anlamda İlimizde köylerde ve mahallelerde halkın sorunları için görevlerini layığıyla yerine getirmeye gayret edip, emek veren, bütün Köy ve Mahalle muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar gününü en içten dileklerimle kutluyor, şimdiden 2024 yerel seçimlerinde göreve devam edecek ve aday olacak bütün muhtarlarımıza başarılar diliyor, şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

“MUHTARLARIMIZIN GÜVENLİ VE SÖZÜ GEÇER OLMALARI GEREKİYOR”           

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, muhtarların temsil etme kabiliyetine sahip olması gerektiğine işaret ederek; “Muhtarlar siyasi bir parti adına seçime girmiyorlar. Kendi kişilikleri, kimlikleri, temsil kabiliyetleri ile bu işe aday oluyorlar. Elbette gönlünde yatan bir parti vardır ve oy veriyordur ama kendi seçimleri, duruşları öyle değil. Bulundukları yer temsil etme kabiliyetine sahip olmaları gerekiyor. Güvenli ve sözü geçer olmaları gerekiyor. Bir ombudsman gibi olup arabulucu gibi çalışmaları gerekiyor. Küsleri barıştırıp, dert ortağı olmaları ve özveriyle çalışmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

“BAŞKANLIK SİTEMİNDE MUHTARLARA VERİLEN OPSİYON BAŞKA”

Alişarlı, 2015 yılından sonra muhtarlara çok ciddi haklar verildiğini belirterek; “Kuvvetli bir yapı haline geldi. Bu da çok ciddi muhtar adaylarının ortaya çıkmasına sebep oldu. Daha önce asli görev olarak gözükmez, biri üzerine alır, muhtar nerede diye arar bulamazdınız ama artık öyle değil. Başkanlık siteminde muhtarlara verilen opsiyon başka oldu. Muhtarların ayrıca çok titiz sorumlulukları da var. Sadece bulunduğu bölgedeki insanlar arsında arabuluculuk yapmıyorlar aynı zamanda bulundukları yerlerde sosyal faaliyetler de yürütmek zorundalar” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, ‘Osmanlıdan Günümüze Muhtarlık’ konulu panel, Prof. Dr. Elif Yücetürk’ün

Moderatörlüğünde, konuşmacılar Doç. Dr. Mehmet Süme, Doç. Dr. Mustafa Altınok ve Mustafa Turan eşliğinde gerçekleştirildi.

Editör: Ahmet İshak GÜLEN