Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, Kıbrscık’taki maden aramasına ilişkin, “Ruhsat sahasıyla ilgili bir görüş sorulmadı, Kıbrıscıkla ilgili” dedi. Kıbrıscık İGM Üyesi Alaattin Karadoğan, “4-5 köyümüzü kapsayan alanda, 45 metre delerek, maden araması yapıyor” diyerek, bölgenin araştırılmasını istedi.
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 11 Ocak 2023 tarihinde Kıbrıscık’taki 240 hektarlık bir alanda maden arama ruhsatı ihalesi yapıldı. İhaleyi alan firmanın bölgede maden araması için sondaj çalışmalarına başladığı öğrenildi. Kıbrıscık’taki maden arama ve çıkarma çalışmaları İl Genel Meclisinde gündeme geldi.
“RUHSAT SAHASIYLA İLGİLİ BİR GÖRÜŞ SORULMADI”
Konuyla ilgili gelen soru üzerine konuşan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, Kıbrıscık’taki çalışmalarla ilgili kendilerine soru sorulmadığını aktararak, “Bizlere bu ruhsatları verirken sadece görüş soruluyor. Ne ile ilgili görüş soruluyor, diyor ki şu sahada, şu maden çıkarılacak, şu maden izni verilmiş. Bu sahada İl Özel İdaresinin yaptığı çalışmalar açısından, ÇED aşamasında soruyorlar tabi, Özel İdarenin yaptığı çalışmalar aşamasından kanalizasyon, içme suyu veya başka şeyle vardır… Bir mahsuru olup olmadığı yönünde görüş soruluyor. Kıbrıscıkla ilgili bana böyle bir şey gelmedi. Böyle bir soruyla karşılaşmadık. Böyle ruhsat sahasıyla ilgili bir görüş sorulmadı. Kıbrıscıkla ilgili. Bunu açıklıkla söyleyeyim” dedi.
“4-5 KÖYÜMÜZÜ KAPSAYAN ALANDA MADEN ARAMASI YAPIYOR”
Kıbrıscık CHP İl Genel Meclis Üyesi Alaattin Karadoğan, bölgede iki şirketin çalıştığını belirterek, “2 buçuk yıldır, Kızık Köyü Sarıkaya Mahallesinden buradan, kireçli toprağı çekiyor. Nereye NBL şirketinin kamyonları. Kepçelerle giriyor, kireçli toprağı, kendi bölgesine, Eskişehir’e götürüyor. İkinci şirket, Karataş Madencilik. Bu da Ocak 2023’te dediğiniz gibi Maden Arama İşleri Genel Müdürlüğü, Ankara’da ihale edildi. Bu şirkette 4-5 köyümüzü kapsayan alanda, 45 metre delerek, maden araması yapıyor” ifadelerini kullandı.
“EN AZINDAN BİR KÖYÜ KURTARMIŞ OLURSUNUZ”
Karataş, maden aramalarında kimsenin bilgisinin olmadığını ifade ederek, “Burada 4’üncü grup madenler deniyor. Biz 4’üncü grup madenlerin içinde ne olduğunu bilmiyoruz. İçinde 100 çeşit maden olduğu söyleniyor. Bu firma da sondaj ile çalışma yapıyor. Haliyle Kıbrıscık kaymakamlığının bilgisi yok. Muhtarı geçtik… Bolu Valiliğinin bilgisi yok. Orada sadece biz tahribatla kalıyoruz. O köy sadece büyükbaş hayvancılıkla geçimini sağlayan bir köy. Bu çalışma devam ettiği müddetçe insanlar inek üretiminden, sattığı tereyağından, şundan bundan vazgeçecek, göç edecekler. Zaten göç veriyoruz. Onun için sizin özellikle, bu bakanlık mı olur, neresi olursa, irtibata geçerseniz, en azından bir köyü kurtarmış olursunuz” diye konuştu.
“BİZ DE ARAŞTIRALIM”
Köstereli, konuyla ilgili araştırma yapacağını belirterek, “Biz de araştıralım. Oradaki, benim anladığım kadarıyla sizin anlatışınızdan, orman arazisinden arama izni almış olabilirler. Yani arama izni. Sonra ruhsat aşamasına geçeceklerdir. Ama bu çok gündem oluyor. Biz de araştıralım. Hem ormancılık yönümü kullanarak hem diğer yönüyle araştıralım” şeklinde konuştu.